Публикация

Премиерът назначи още двама заместник-министри на здравеопазването

Премиерът назначи още двама заместник-министри на здравеопазването

Доц. Евгени Григоров и инж. Слави Пачалов са назначени за заместник-министри на здравеопазването със заповед на министър-председателя Бойко Борисов.


Това съобщава правителствената информационна служба.


Преди дни бяха направени промени в Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването

 

с които заместниците на министъра от трима стават петима. Целта - засилване на създадената организация за ограничаване разпространението на заразата от COVID-19.


Доц. Евгени Григоров е доктор по научна специалност „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“

 

от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ с професионална квалификация „магистър-фармацевт“ от Медицинския университет в София и образователна и квалификационна степен „магистър” по стопанска логистика от УНСС. От 2016 година досега е началник отдел „Анализ и оценка за състоянието на специалистите в здравеопазването“ в НЦОЗА. Има дългогодишна преподавателска дейност, като от 2015 г. обучава студенти, докторанти и специализанти по фармация в Медицинския университет - Варна.


Инж. Слави Пачалов е магистър по „Трудова медицина и работоспособност“ в Медицинския университет в София

 

От 2017 г. досега управлява дружество, занимаващо се с обучения по първа помощ, реакция при бедствия, пожаробезопасност, пътна безопасност, спасителни и издирвателни дейности. Дълги години е работил в Българския червен кръст, заемайки различни позиции, включително директор в Столичната организация на БЧК. Два пъти е награждаван с отличие от БЧК, включително за цялостна дейност.


Досега здравният министър проф. Костадин Ангелов имаше трима заместници – д-р Бойко Бенков, Жени Начева и Светлана Йорданова.

Коментари

Петър  Галев
23 ное 2020 10:37

Увеличаването на административния и професионалния капацитет на МЗ е добра и правилна стъпка. Но ми се струва, че в момента друга важна задача е фокус върху медицинското образование - широк прием, но "трудно" завършване. Защото има риск заради огромния недостиг на лекари и сестри, в желанието да бъдат осигурени, да се стигне до компромиси в качеството на образованието. Отдавна голяма част от преподавателите - основно по клиничните дисциплини гледат формално на задълженията си и това не е тайна. Може би решението е те да са на щат и да са под ръководството на ректорите, а не на директорите на болниците, в които работят. Разбира се, заплащането на един преподавател трябва да е такова, че той да не е принуден да пренебрегне работата си със студентите, за да се отдава на частния си прием...