Публикация

Д-р Ст. Константинов доволен от скъсването на споразумението с лекарите

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов изрази задоволство от това, че вчера от Българския лекарски съюз отхвърлиха споразумението с правителството.


„За мен скъсването на споразумението е някакво облекчение като министър на здравеопазването, защото там имаше точки, които не бяха по моя вкус, макар че трябваше за успокоение на ситуацията и аз да сложа там някакъв подпис”, подчерта министърът пред "Нова телевизия".

Той даде пример с прословутата точка 5, според която натрупаните пари от здравни вноски ще отидат в републиканския бюджет, няма да могат да се използват вече за здравеопазване, което според него руши идеята за здравноосигурителен модел.

„Това споразумение всъщност постави един друг въпрос, че окей, нали, парите от здравни вноски, които влизат в касата, стигнаха едно прилично ниво, но здравеопазването не е само здравната каса, защото има много дейности като спешната медицина, интензивната, психиатричните състояния, които трябва да се финансират от Министерството на здравеопазването. И тъй като парите в държавата са малко и ние не можем да искаме непрекъснато повече и повече в сегашната ситуация, се оказва, че здравната каса получава едни прилични пари, обаче министерството става със страшно нисък бюджет, което гарантира на практика моята смяна след няколко месеца, защото аз няма да мога да си изпълнявам дейността”, подчерта д-р Константинов.

По думите му ситуацията в здравеопазването през 2011 г. няма да е същата като сега, ако се оптимизира разпределението на разходите.
Като хубава новина министърът определи разбирателството с финансовото министерство бюджетът за здравеопазване догодина ще е с около 400 млн. лева повече спрямо тази.

Д-р Константинов отрече да има неразбирателство с министъра на финансите, въпреки че понякога се появявали проблеми от прекаленото бързане.

„Финансистите, те разпределят парични потоци и ги правят по начина, по който е най-добрият за тях. Но всичкото това нещо трябва да стои на някаква здрава политическа логика и на някакво виждане как живеем, имаме ли здравноосигурителен модел, бюджетно здравеопазване ли е само. Т.е. аз не бих казал, че има някакво неразбиране, но общо взето водим спорове и аз изразявам несъгласие по някои от въпросите, което е съвсем в реда на нещата. Здравното министерство трябва да си има здравна политика”, подчерта още министър Константинов.

Коментари