Публикация

Министър Ангелов иска почти пълно затваряне на държавата

Министър Ангелов иска почти пълно затваряне на държавата

На извънреден брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че е предложил на премиера Бойко Борисов нови мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната.

Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите ни, сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност, но не може да си позволим да губим живота на лекари, учители. Сега е време да се държим един за друг, каза здравният министър.

 

Предложенията, които ще бъдат обсъдени на следващото правителствено заседание, включват:

  • удължаване на извънредната епидемична обстановка с 4 месеца - до март 2021 г.;
  • преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси;
  • спиране на всякакви вид спортни мероприятия, също така конгресни и частно организирани тържества;
  • затваряне на нощните заведения;
  • спиране на работата и на други заведения (за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници и други), доставки на храни само по домовете;
  • преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове, големи центрове от типа мол с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.
  • спиране на вътрешни и външни екскурзии.

„Само за седмица регистрираните положителни случаи на COVID-19 са се увеличили спрямо предходната със 102,07 % и са 23 569. 14-дневната заболяемост в България я нарежда на 11-о място сред страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство с рекордната до момента заболяемост от 666, 5 на 100 хил. души население, като в три области -  Габрово, Кюстендил и София град, заболяемостта достига 1000 на 100 хил. души население“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Над 2000 са хоспитализираните лекари

 

съобщи директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов, цитиран от БНР.


Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че натискът върху болниците в системата на въоръжените сили е огромен, но той е такъв и при останалите лечебни заведения.

Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата, добави министър Ангелов.

„Ние не налагаме локдаун. Вярваме, че заедно ще го наложим. Време е отново да се обединим в името на живота.

Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи

Ако мерките дадат резултати, ще направим всичко възможно, на базата на анализа, за Коледа да обмислим отхлабването на тези мерки. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след около 21 дни. Такива са данните на науката. Искам да дадем на системата поне месец, за да можем да направим нова оценка около Коледа и да ограничим заразата“, обясни министър Ангелов.

 

Към момента научните данни показват, че ако мерките бъдат приети, резултат от тях ще има най-рано след 8 дни.

 

„Всяка мярка ще бъде обсъдена детайлно с ресорния за нея министър от правителството“, допълни министърът на здравеопазването.

снимка: БТА

Коментари