Публикация

Здравният министър: Промени ще има, първо системата да се успокои

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов е на мнение, че промени могат да се предприемат едва когато се осигури нормалното и спокойно функциониране на системата.


„Думата реформа напоследък се чуваше много често и като че ли всички се уморихме от нея - и лекари, и пациенти. Освен това в обществото се създаде доста голямо напрежение с цялото това бързане да се режат легла или да се закриват болници. Затова смятам, че малко трябва да забавим темпото и да преосмислим нещата. А една реформа няма как да бъде успешна, ако има напрежение в обществото. Затова първата ми работа ще е да направя така, че системата да се успокои. Това означава да се възстанови регулярното плащане на болниците. Така колегите ще имат ясни сметки и ще знаят какво получават. След като осигурим нормалното и спокойно функциониране на системата, разбира се, ще преминем към промените”, заяви д-р Константинов в интервю за Хелт медия.

Според него през следващата година промени в осигурителния модел няма как да има. Вероятно това ще стане през 2012-2013 г.
„Аз не виждам нищо лошо в частните фондове, но със сегашните финанси и бъркотия в здравеопазването, ако заделим средства за тях и накараме хората задължително да се осигуряват допълнително и в някой друг фонд, това няма да допринесе за по-доброто развитие на системата.

Обратно, ако дадем възможност на хората да имат избор дали да са към касата и им въведем доплащането, това ще е един механизъм, който ще ги стимулира доброволно да се осигуряват. Ако човек трябва някъде да заплати - при специалист или в определени болници, той ще иска да се осигури допълнително.  Това обаче трябва да се направи много внимателно, мисля, че като начало е добре да се въведе доплащане в извънболничната помощ за прегледите при специалист”, каза министърът.

Той сподели, че има желание преминаването от клинични пътеки към диагностично-свързани групи да стане през 2012 г. Дори сега в проектобюджета за следващата година се заделят средства за въвеждането им.

Д-р Константинов е категоричен, че трябва да се сложи „ред в средствата, които в момента дават пациентите полулегално”. Според него това е един вид доплащане, което дори не е регулирано и се получават аномалии, при които изборът на екип например надвишава стойността на самата клинична пътека. 

Необходимо е и решаване на проблема с неплащането на здравни вноски.
„В момента има около 1,8 млн. неосигурени българи. Сред тези хора обаче има много разнородни групи – около 600 хил. се счита, че са емигранти, други са бедни, а трети бойкотират системата или хитруват. За да решим проблема, първо искам да получа ясна справка за всички категории, едва тогава може да кажем кои са подходящите мерки. Защото те са различни за отделните групи неосигурени”, поясни д-р Константинов.

Заради периодичната липса на животоспасяващи лекарства ще бъдат предприети промени.

„Идеята ни е през следващата година поетапно лекарствата по Наредба 34 да преминат към здравната каса. Като начало ще прехвърлим тези за хормонална терапия. Най-вероятно това ще стане още януари”, посочи здравният министър.

Ограничаването на изтичането на кадри в чужбина пък щяло да стане с успокояването на системата и създаването на комфортни условия за работа на лекарите у нас.
„Никой обаче не трябва да очаква, че това ще стане изведнъж, с магическа пръчка”, допълни д-р Стефан Константинов.

__
Интервю с д-р Константинов четете по-късно в рубриката „Актуално”.

Коментари