Публикация

НСЧК: НЗОК възпрепятства финансовата стабилност на лечебните заведения

НСЧК: НЗОК възпрепятства финансовата стабилност на лечебните заведения

В този изключително тежък момент за здравната система и за всички болници отново сме свидетели на административни казуси, които възпрепятстват финансовата стабилност на лечебните заведения. Това се казва в писмо на Националното сдружение на частните болници до НЗОК, министъра на здравеопазването, председателя на Комисията по здравеопазване, председателя на Комисията по бюджет и финанси и председателя на БЛС, подписано от председателя на УС на НСЧБ д-р Красимир Грудев. 

 

д-р Красимир Грудев
д-р Красимир Грудев

На болниците се предлагат три варианта

 

От сдружението алармират, че изменение в Закона за бюджет на НЗОК за 2020 година, Народното събрание дава зелена светлина за изплащане на извършената и отчетена медицинска дейност за лечение на здравноосиурени лица през 2015 и 2016 г., но процесът не върви гладко. На болниците се предлагат три варианта на споразумение, в които се предвижда те да се откажат от всякакви претенции за лихви и разноски по водени до този момент съдебни дела, както и да прекратят неприключилите съдебни спорове.

Въпреки, че това поставя допълнителни условия за изплащането на дълга и на практика дописва закона за бюджета на НЗОК за 2020-а в ущърб на болниците, приехме това без възражение. В последните седмици обаче, ни се поднасят нови изненади, които можем да определим само като административен произвол

- заявява председателят на УС на НСЧБ д-р Красимир Грудев. 

 

"Приемете това писмо като израз на нашето добро желание да направим още един

 

последен опит за запазване на духа на диалог, взаимно уважение

 

и разбирателство с нашите договорни партньори", се казва в края.

 

Вижте целия текст на писмото в прикачения файл.

 

Прикачени файлове

сигнал надлимитна1.docx

Коментари