Публикация

Почина проф. Александър Чирков 

Почина проф. Александър Чирков 

Проф. Александър Чирков, едно от светилата на българската кардиохирургия, е починал днес на 82-годишна възраст във Варна. Според информацията от негови близки, през нощта той се е почувствал неразположен, вдигнал температура и рязко се влошил. Починал е въпреки усилията на лекарите да го спасят. Твърди се, че  

 

причината за смъртта му не е COVID-19 


Проф. Александър Чирков е една от най-ярките фигури в българската медицина, не се страхуваше да излиза пред обществото с неудобни коментари и ярки изказвания по наболели въпроси.   


Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. През 1966 г. заминава за Западен Берлин, където специализира кардиохирургия при известния проф. Бюхлер. Работи известно време в местната Университетска болница, след което се прехвърля в университетите във Франкфурт на Майн и Фрайбург. През 1981 г. придобива професура.  

 

Завръща се в България през 1984 г., като става един от основателите на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в София и е неин директор в продължение на близо две десетилетия.  Дълго време за лечебното заведение се говори като за „болницата на проф. Чирков“. Когато през ноември 2006 г. той бе отстранен от директорския пост от тогавашния здравен министър проф. Радослав Гайдарски, в негова защита бе организиран голям лекарски протест, в който взеха участие много негови колеги. Основната причина за отстраняването му бяха натрупаните огромни дългове на ръководената от него болница. 


По повод на този скандал проф. Чирков заяви в интервю за „България днес“ от 2015 г. : 


„Знам какво съм направил в професията си. Да се чувства гузен този, който ме уволни... Имам голямо желание да се върна в „Св. Екатерина”, защото мога да помогна много за развитието на здравеопазването.“ 

 
Проф. Чирков извършва първата сърдечна трансплантация 

 
в България и на Балканите през 1986 г., а през 2003 г. и първата белодробна трансплантация у нас.  


Проф. Чирков е президент на асоциацията на водещите лекари в България (1993), почетен член на Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България – (2003), учредител на Асоциацията на Университетските Болници в Република България – (2003), учредител и член на Българската Асоциация по белодробна и сърдечносъдова хирургия (2003), председател и учредител на Националния кардиологичен клуб (2001-2005), има редица членства и в международни организации. 


От 2014 г. е главен консултант по кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, София. Работи и с МБАЛ „Свети Мина“ - Пловдив. 


През последните години живее във Варна, където искаше да създаде своя клиника.

  
Казвам им – с пациентите никога грубо! 


За работата си със своите колеги, както и за отношенията между лекар и пациент, проф. Чирков казва: 


„Изключително важно е взаимоотношенията между лекари, сестри и санитари да бъдат на човешко ниво – възпитано, цивилизовано, интелигентно, а не понеже някой си мисли – аз съм голям доктор или старша сестра, мога да мачкам другите. Такова нещо не съм допускал. Никой не може да докладва за някой, че е направил грешка. Казвам им – с пациентите никога грубо! Винаги ги питайте – как сте? Как е семейството ви? Трябва ли ви нещо? На това ги учих. В цялото ни общество трябва да се стремим към това. Тогава няма да има агресия. Както казват старите латинци – това, което не искаш да сторят на теб, не го прави на другите“. 


За здравната реформа проф. Чирков споделя: 


„Сега в момента здравеопазването ни не е перфектно. Реформа се прави на нещо, което го има и е създадено... Но ако трябва нещо да бъде реформирано, съм съгласен да бъдат отстранени всички недомислия и грешки, дължащи се на глупави бюрократични решения, на лекарска некомпетентност, на недоученост на докторите, както и на лошото отношение към пациентите... Това още не е реформа, но е ново начало за здравното обслужване, което трябва да функционира така, както е в развитите страни и се чака десетилетия от болното българско население“.  


Един от съветите за здравословен живот,  


който известният лекар дава в едно от многобройните си интервюта, е: 


„Лошите мисли разболяват. Сърдечните болести се провокират от мозъка, всичките ни болести са реакция на мозъка. Не го оставяме да си върши работата, както трябва, товарим го с изключително опасни негативни мисли, и той ни отмъщава, за да се защити. Усмихвайте се по 20–30 пъти на ден и ще живеете здрави, щастливи и без болка“ 


Поклон пред една велика личност!  

Коментари

СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ.

Да почива в мир Човекът с достоен живот.

Мир на душата му! Свят човек! <3 :.....-(

Поклон! Съболезнования на близките!☹