Публикация

Нови, по-строги противоепидемични мерки влизат в сила от петък

Нови, по-строги противоепидемични мерки влизат в сила от петък

Правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка в страната с два месеца, считано от 1 декември до 31 януари 2021 г. От петък, 27 ноември, се въвеждат нови, по-строги мерки, които ще продължат до 21 декември 2020 г.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Министерския съвет.


Преустановяват се:

 

  • присъствените учебни занятия във всички образователни институции – в това число влизат всички ученици от 1-ви до 12-и клас;
  • всички извънкласни дейности и занимания за всички възрастови групи;
  • присъственото обучение във всички висши училища;
  • обучението във всички езикови и образователни центрове; 
  • посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове и др.;
  • провеждането на присъствени конференции, семинари, конкурси, тиймбилдинги, изложения и др.;
  • груповите културно-развлекателни мероприятия. Изключение се допуска по отношение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки.

Не се допуска организирането и провеждането на частни събирания и празненства с присъствие на повече от 15 души

Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст с изключение на международните, които са започнали към датата на влизане в силата на тази заповед, поясни здравният министър.

Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18 г. се провеждат без публика.


Преустановяват се посещенията във фитнес центровете, както и посещенията във всички заведения за хранене и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допуска се само доставки или вземане на храна за дома и офиса.


Спират се посещения и в игрални зали и казина, търговски центрове с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори.


„Говорим за големите търговски обекти, включително тип МОЛ. Малките квартални магазини продължават да работят“, подчерта проф. Ангелов.


Спира се провеждането на екскурзии в страната и чужбина


„Мерките, за които говорим, влизат в сила от петък, 27 ноември, и продължават до 21 декември 2020 г.“, изтъкна министърът.


Той допълни, че всички институции от религиозен характер – църкви, джамии, синагоги и др., ще бъдат отворени.


Отворени за посетители остават и парковете

 

„Не налагаме вечерен час на нито една сфера на територията на страната. Няма и други строги мерки, които са характерни за някои от държавите на територията на ЕС“, допълни здравният министър.

Коментари