Публикация

Коронавирус - как може да попадне в домовете ни

Коронавирус - как може да попадне в домовете ни

Испански учени доказаха, че снабдяването с продукти, извеждането на домашния любимец и необходимостта да се ходи на работа повишават риска от COVID-19 почти два пъти. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в сп. Environmental Research.


За година в Испания от коронавируса бяха засегнати около милион и половина души, а над 40 хиляди починаха. Затова специалистите решиха да установят как начинът на живот на гражданите и техните навици оказват влияние върху разпространението на пандемията.


Оказало се, че опасността от заразяване с COVID-19 при съжителство с болен от коронавирус се повишава 60 пъти. Учените обаче откриха и неочаквани рискови фактори.

 

Наличието на куче вкъщи, което трябва да се извежда, увеличавало опасността от заразяване със 78%

 

Според специалистите вероятността самият домашен любимец да е носител на вируса е много малка. По-скоро става въпрос за хигиената. По време на разходка и собственикът, и кучето взаимодействат с голям брой повърхности, върху които могат да се намират вирусни частици. Кучетата често ги внасят в домовете на стопаните си върху козината или лапите си.

 

Кучето може да вкара коронавируса у дома


„В разгара на пандемията и при липсата на ефективно лечение и ваксини профилактичните мерки са единственото спасение и те трябва да се прилагат и върху кучетата, които според нашето изследване увеличават риска от заразяване с вируса“, съобщиха авторите на изследването.


Сериозен рисков фактор се оказаха и продуктите от първа необходимост, които хората внасят отвън в домовете си

 

– опасността скача с 94%. Доставката на готова храна обаче не помага за разпространението на вируса.


При хората, които ходят на работа, рискът от COVID-19 е по-висок със 76%. Той се увеличава, ако гражданите ползват обществения транспорт.

Коментари