Публикация

БЛС няма да приеме лимити за PCR направления и коридори за пациентите при семейните лекари

БЛС няма да приеме лимити за PCR направления и коридори за пациентите при семейните лекари

Изграждането на COVID зони в поликлиниките, масовото тестване с антигенни тестове и улесняването на откриването на отделения за болни с коронавирус в лечебните заведения са сред мерките, които Българският лекарски съюз е предлагал на здравните власти още през лятото, но чак сега част от предложенията стават реалност.

 

На пресконфенреция в БТА от съсловната организация и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заявиха, че е изключително трудна комуникацията със здравната каса.


Очаква се днес да бъде подписан постигнатият с тежки преговори анекс на Националния рамков договор

 

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров беше категоричен, че няма да парафира текстове, в които се въвеждат лимити за направленията за PCR тестове.

Означава да пренесем проблемите в кабинета на лекаря, изтъкна той.

Д-р Маджаров отбеляза, че „борбата с кризата се води с мерки и с решения, които се вземат бързо и се въвеждат в действие оперативно, смело и навреме“, но

 

в момента се оказва, че „не съществува“ възможност българските граждани да бъдат диагностицирани бързо

 

По думите му още в края на август е имало предложения за тестване с антигенен тест в кабинета на джипито, административно улесняване на работата на COVID структурите, по-малко бюрокрация при приема на пациенти и финансови стимули за дейност, а не по 1000 лв. „на калпак“.


Доц. Любомир Киров посочи, че по данните, които БЛС събира от няколко дни,

 

масово джипитата са преглеждали по около 50 болни с доказан коронавирус

 

„Много се говори, че общопрактикуващите лекари и извънболничната помощ нямат протокол – как да има протокол, когато няма яснота какви са правилата и предложенията за подобряване на пътя на пациента все още се обсъждат?!“, запита той.


Един от въпросите, които все още са с „висящ“ статут, е какво да става с пациентите на личен лекар, който е болен или починал и чийто заместник също е извън строя.
„Чудесно е да имаме нещо близко до локдаун, то има своето значение, но десетки пъти по-голям щеше да е ефектът, ако бяха вкарани антигенните тестове, които предлагахме, за да се съчетаят нещата“, отбеляза още доц. Киров.


Председателят на БЛС д-р Маджаров посочи, че

 

преговорите с НЗОК вървят трудно

 

защото е променен механизмът им и вече текстовете не се изготвят от заедно от лекарите и касата, а еднолично от нея с евентуални преработки при забележки от другата страна. Така на съюза бил предложен анекс, в който има „точки, точки, точки“ на мястото на цената на PCR теста.


Д-р Стоян Борисов коментира, че „има едно високомерие“ при преговорите и ще искат „оставки на някои хора от ръководството и специално на управителя на НЗОК“.

 

Източник: bTV


Цялaта пресконференция можете да гледате ТУК

Коментари