Публикация

Рибеното масло не влияе на умствените възможности на бебето

Приемът на рибено масло по време на бременността не намалява вероятността от пост-родилна депресия или подобряване на умствените способности при детето, показват нови изследвания.


Много жени приемат добавки, включително рибено масло, след като се появиха твърденията, че те могат да подобрят координацията, интелекта и лексиката на детето.

Някои изследвания пък подкрепят теорията, че омега-3 намаляват шансовете за пост-родилна депресия.

Ново австралийски изследване обаче показва, че няма никакви различия между жените, които вземат капсулите, и тези, които не.

Учените са анализирали данните за 2400 бременни и установили, че няма разлики в когнитивното развитие на бебетата на 18-месечна възраст.

Резултатите са публикувани в Journal of the American Medical Association.

По време на проучването половината от бъдещите майки са приемали капсули с рибено масло през последните три месеца на бременността, а другата половина приемали капсули с растително масло.

Според учените резултатите показват, че препоръките за увеличаване приема на омега-3 мастни киселини по време на бременността се правят, без да има неопровержими доказателства за ползите, но това не означава, че бременните трябва да спрат да приемат добавки, а трябва да се консултират със специалист. 

Коментари