Публикация

Д-р Иван Маджаров: Сега не е моментът за бюрократични спънки между НЗОК и БЛС

Д-р Иван Маджаров: Сега не е моментът за бюрократични спънки между НЗОК и БЛС

Би трябвало да има направления за PCR тестове до няколко дни. Ние вчера казахме, че бихме искали да работим много по-бързо. Има щаб за борба с КОВИД за добро или за лошо. Когато вземат мерки, трябва до ден-два да можем да ги приложим, но не е така. Сега не е момент за бюрократични спънки, всичко трябва да се разкрие максимално бързо. Не е момент, в който трябва да работим бавно.


Това каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, пред БНТ.


Припомняме, че

 

от следващата седмица личните лекари най-после ще издават направления за PCR тест

 

Това стана възможно, след като в сряда Българският лекарски съюз обяви и подписа анекса към рамковия договор, уреждащ въвеждането на тази мярка.

Искаме да помогнем на НЗОК, за да заработим малко по-бързо. Не трябва да се договаряме както го правим в други години, няма време - епидемията върви. Смятам, че бюджетът на касата ще може да се възползва от буфера в бюджета на държавата, посочи д-р Маджаров.

„Използва се думата „локдаун“. Един българин обикновено не може да седи непрекъснато в мола, отива на работа, минава през хранителен магазин, аптека и се връща у дома си. Няма забрана за напускане на дома, за движение по улиците. Има проблем за тези, които работят в моловете. Там държавата ще се опита да компенсира“, каза още той.


„Български лекари няма да протестират на фона на епидемията. Не можем да си го позволим.

 

Можем да протестираме по всяко друго време, но не бива да си мисли, че това е наша слабост

 

Имаме своето достойнство. Има необходимост от голямо тестване на хора“, добави председателят на БЛС.


„Аз казах: „Колеги, не сте длъжни на тези, които ви смятат за конспиратори. Българските лекари и медицински сестри имат възможности да лекуват и в други държави и заслужават да бъдат уважавани. Ние не се ядосваме, ние само страдаме, затова има бърнаут“, отбеляза специалистът.


„В момента ако отидете на тест за PCR, времето за пробата вече е 48 часа. С бърз антигенен тест ще стане за 5 минути.


Няма лимит на направленията за COVID

 

трябва да имате минимум 2 симптома, ще преценява личният лекар“, допълни д-р Иван Маджаров.

Коментари