Публикация

Николай Костов: Презапасяването намалява, почти всички лекарства са налични в аптеките

Николай Костов: Презапасяването намалява, почти всички лекарства са налични в аптеките

Намалява търсенето и презапасяването с лекарства, отчитат от Асоциацията на собствениците на аптеки. Почти всички медикаменти са налични в аптечната мрежа с изключение на някои антитромботични лекарства.


Това каза председателят на организацията Николай Костов пред БНР.

Пазарът не е нормален, не е уравновесено търсенето и предлагането. Все още има в някаква степен недостиг, въпреки че той не е такъв, какъвто беше преди един месец, подчерта той.

Николай Костов изтъкна, че след многократните призиви да не се презапасяваме с лекарства се усеща намаляване на търсенето.


„Доста намаля търсенето и вече не е такова, каквото беше. Аз мисля, че

 

доста хора сами си направиха локдаун

 

Доста хора се ограничиха с излизането на улицата, с контактите, пазаруванията и това се усеща в последните десетина дни“, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.


От асоциацията отбелязват, че лекарствата, които бяха изчезнали от аптечната мрежа, вече са налични.

 

Все още обаче има липса на антитромботични медикаменти


„Има и антибиотици, тези, които липсваха - Левофлоксацин, Азитромицин. Единствено Фраксипаринът остава като проблем, но той беше проблем още преди кризата. Тя само го задълбочи“, смята специалистът.


Относно зелените коридори за пазаруване в аптеките, които отпаднаха, Николай Костов заяви, че решението е разумно.

Два коридора са твърде много, както беше последно и това почна да пречи на всички, защото става дума за 4 часа и половина от нашето работно време. Това беше голям проблем за всички, допълни той.

Коментари