Публикация

Доц. Андрей Чорбанов: До Нова година ще имаме българска ваксина срещу COVID-19

Доц. Андрей Чорбанов: До Нова година ще имаме българска ваксина срещу COVID-19

Съгласно плановете, които изпълняваме, до Нова година ние ще имаме в ръка ваксина.
Това заяви доц. Андрей Чорбанов, началник на Лабораторията по експериментална имунология към БАН, пред БНТ.

 

И допълни, че все още

 

бъдещата ваксина не се тества, защото трябва да мине през много теоретични постановки, за да се покаже, че тя е ефективна

 

Вече обаче има и доброволци за тестването й.


Специалистът не смята, че ще се постигне минимизиране на щетите с новите мерки, защото разпространението е много широко, но се надява, че много скоро потенциалните вирусоносители ще намалеят, защото повечето хора са се срещнали с вируса.


„Броят позитивни случаи далеч не е добър, защото има много хора, на които са правени многократно тестове, но стана ясно, че системата не ги отчита като многократно тестване на човек кога ще излезе от позитивизма, да кажем като резултат, а се отчита всеки път като нов човек, което на практика прави фалшиво по-голям брой тествани хора, на практика те са по-малко“, каза доц. Чорбанов.


Но според него, трябва да се знае, че имайки предвид в огромния брой случаи вирусът е безсимптомен, тези хора не са били тествани и по тази причина ние дори не знаем, че той е преминал през тях.


По думите му

 

в голяма степен статистиката в момента е гадателска


„На вируса се приписват различни качества - като коварен, подъл и т.н. Това е парче молекула, недейте да й вменявате такива човешки качества. Когато говорим за пандемия, не трябва да се подхожда емпирично - например с един калкулатор да се пресмятат проценти на населението, което далеч не е обективно заради неравномерното тестване и чисто нематематическия подход“, коментира експертът.


И уточни, че за да е обективно, трябва да се затвори един цял квартал и да се тества, което не е нужно и няма да ни помогне по никакъв начин.


„Моята версия е, че малките деца и учениците, младите хора трябва да преминат максимално бързо през вируса на този етап, когато разпространението е много голямо, а няма как да бъдем предпазени по друг начин. Преминавайки вируса през тази много мобилна популация, ще даде възможност да няма кой да го пренася на рисковите групи“, каза още доц. Чорбанов.


Според него, голяма част от проблемите в здравната система идват оттам, че на доста уплашени хора им е било вменено, че ще прекарат много тежко заболяването и всеки позитивен е търсел форма да бъде наблюдаван от лекар.

 

 

Коментари

Доц. Андрей Чорбанов: До Нова година ще имаме българска ваксина срещу COVID-19:
Уважаеми колега Чорбанов ,
Наистина ли до Нова година ще има българска ваксина  напълно готова за имунизиране на български граждани ? Защото с това не биха могли да се похвалят такива могъщи фирми като "Пфайзер " , "Астра  Зенека " ............ Или това е само един сполучлив прототип, изпитан на животински модел. Осмелявам се да питам защото се наслушахме на небивалици от сорта - ваксини до Нова година , от средата на декември започват имунизации , ще препорим пандемията с ваксини ....

Здравейте доц. Константинова, Разбира се, че става дума за готов прототип изпитан на животни. Вие прекрасно знаете времето, необходимо за тестване на реална ваксина. Никой няма да е готов скоро за реална имунизация, няма нито една регистрирана ваксина.