Публикация

Риносинуити в условията на COVID-19 - насоки от проф. Бенчев

Риносинуити в условията на COVID-19 - насоки от проф. Бенчев

„В есенно-зимния сезон е особено важно да се направи диференциална диагноза на острите вирусни инфекции. Често това е много трудно, ако се ръководим само по клинични белези, тъй като симптомите на вирусните заболявания на горните дихателни пътища са почти идентични. В тези случаи е важно да се изключат COVID – 19 и грип чрез специфичните тестове. При останалите, лечението е симптоматично. При тях „Цинабсин“ е особено полезен защото действа патогенетично и повлиява основната симптоматика на острите респираторни заболявания“, пише Румен Бенчев, един от най-опитните УНГ специалисти у нас, в отговор на въпрос в дискусията за лечението на остри и хронични риносинуити в условията на COVID-19.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ И ВИЕ В ДИСКУСИЯТА ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ!

Близо 500 медицински специалисти се включиха в нея, за да обсъждат важността на точната диагностика за избора на лечение при различните риносинуити. Водещият специалист посочва, че при хрема не трябва веднага да се започва с антибиотични и кортикостероидни капки. В повечето случаи освен „Цинабсин“, промивки с изотоничен разтвор на морска вода и краткотрайно приложение на деконгестанти вечер преди сън са достатъчни. Ето още някои акценти от дискусията:

Лечение на хипертрофична хрема без секрет при бременни - кога и как е допустимо да се използват съдосвиващи капки за нос

Тъй като набъбването на носната лигавица се дължи и на хормонални промени при бъдещите майки, възможностите за лечение са ограничени – правят се промивки, ползва се фитоназал през деня и ксилометазолин през нощта.

Цинабсин не е противопоказен за бременни жени, но поради лекарствените изисквания се препоръчва консултация с лекар преди неговия прием.

Как да овладеем аносмия (загуба на обоняние и вкус) след COVID-19

Аносмията  е често срещан симптом при пациентите със SARS -COV 2, а появата му ги кара да се свържат с лекар. От досегашния опит на медиците прави впечатление, че  аносмията по-честа се диагностицира при млади хора. Те са по-обезпокоени,  ако тя е по-продължителна от 2 седмици. Пациентите, които имат по-тежки и по-изразени симптоми на COVID-19 рядко съобщават за аносмия.

 

Ако загубата на обоняние и вкус продължат 4-5 седмици, което е много дълъг период, най-вероятно има засягане и на самия олфакторен нерв. В такива случаи, ако няма противопоказания, се провежда лечение с кортикостероиди.

 

При хрема с продължителни секрети при деца - не трябва веднага да се започва с антибиотични и кортикостероидни капки. В повечето случаи е достатъчно да се прилага Цинабсин, промивки с изотоничен разтвор на морска вода и за кратко - деконгестанти вечер преди сън. По този начин те успяват да спят добре нощем, без да се будят от стичащия се секрет и имат добро качество на живот през деня. Изключително добър е ефектът както при бременни жени, така и при деца под 2-годишна възраст.

Кои са препоръките за диференциална диагноза за причинителите при хреми при децата?

Диференциалната диагноза на причинителите е много трудна.  В настоящата ситуация, информация за тези симптоми може да се вземе и по телефона. Алгоритъмът за лечение е според симптомите в началото.

 

При остър риносинуит диагнозата се поставя на основата на поне 2 от основните симптоми, започнали внезапно: затруднено носно дишане, секреция от носа, болка или напрежение в лицевата област, намалено обоняние. Продължителността на тази клиника не бива да надхвърля 12 седмици. Антибактериална терапия не се започва веднага и при бактериална инфекция, с изключение на случаите с тежко клинично протичане.

 

Когато клиничните белези се променят - оцветяване в жълто-зелен цвят на секретите, температурата се повиши над 38 градуса, главоболието става силно, увеличаване на СУЕ и CRP, се говори вече за остър бактериален риносинуит. В тези случаи, при неповлияване от лечението, е уместна консултация с УНГ специалист.

 

Вижте и новото видео с проф. Бенчев за данните от клинични проучвания за ефективността на Цинабсин при остри и хронични риносинуити!

Коментари

Цинабсинът и Инфлуцидът имат своето място в подкрепата на детския имунитет. Но не трябва да се пренебрегват и резултатите от микробиологичното изследване на носния секрет при децата, което често  не се прави.