Публикация

Първото напълно роботизирано премахване на простата

Канадец претърпя малко по-различна операция за отстраняване на простатата – екипът в операционната е бил изцяло роботизиран.


По време на първата в света абсолютно механизирана хирургична интервенция, специалисти от болница в Монреал използвали анестезиращ робот, наречен McSleepy, който упоил пациента, и системата DaVinci, за да проведат деликатната операция.

Лекарите премахнали част от простатната жлеза на пациента, която се намира в уретрата и произвежда течната част от спермата.

Системата за анестезия използва софтуер, който контролира вливането и дозирането на упойката, регулира болката и напрежението в мускулите по време на операцията.

Компютърната система също така предоставя непрекъсната обратна връзка за това как пациентът реагира на лекарствата, освен това следи мускулните контракции, сърдечната честота и показанията на кръвното налягане.

Автоматизираната анестезия гарантира същото високо качество на грижите всеки път, когато се използва, независимо от субективното ниво на експертни познания.

Роботите в медицината могат да осигуряват здравно обслужване с по-голяма сигурност и точност, като по този начин в крайна сметка се подобряват резултатите.

Специалистите обаче отбелязват, че роботите няма да заменят лекарите, но могат да подобрят работата им.




 

Коментари