Публикация

Ракът на простатата не е присъда! Но кои са рисковите фактори?

Ракът на простатата не е присъда! Но кои са рисковите фактори?

Традиционно, месец ноември е посветен на профилактиката на мъжкото здраве. „В исторически аспект, движението за мъжкото здраве по отношение простатната жлеза е инициатива на млад мъж, загубил баща си от рак на простатата. Тогава в него се ражда идеята, че мъжете трябва да бъдат отговорни и информирани за своето здраве, и решава всеки ноември да организира събития, свързани с рака на простатната жлеза“, споделя проф. Светослав Николов, ръководител на Клиниката по обща урология на ВМА. Десет години по-късно ноември е обявен за Световен месец за борба с рака на простатата.


В световен мащаб честотата на заболяването е голяма

 

Ракът на простатата е най-честата неоплазма на урогениталната система при мъжа. След него се нареждат карциномите на пикочния мехур, бъбрека, тестиса и пениса“, допълва проф. Николов, като подчертава, че в България заболеваемостта е на второ място след рака на белия дроб и заема дял от цели 17% от всички злокачествени заболявания. „По отношение на смъртността ракът на простатата заема трето място, след рака на белия дроб и този на дебелото черво“, коментира още специалистът.


Статистиката сочи, че

 

поне половината от мъжете над 50-годишна възраст се оплакват от уголемена простата

 

При мъжете над 70 години процентът вече достига до 90.

 

„Винаги, когато мъжът има някакви смущения, когато има клинична симптоматика, задължително трябва да потърси консултация с уролог“, съветва проф. Николов.


Обичайно,

 

в начален стадий на заболяването клинична симптоматика липсва

 

При рака на простатата, особено в стадий на локализирани в жлезите тумори, почти няма специфични оплаквания, които да сигнализират на мъжете, че има проблем. Ако има симптоми, то те често се покриват с тези на доброкачествената простатна хиперплазия и това е причината за по-късно диагностициране на заболяването.

Всички мъже след 50-годишна възраст е необходимо да се самонаблюдават и да бъдат активни още при първата поява на отклонения в акта на уриниране. Профилактичният ежегоден преглед за установяване състоянието на простатната жлеза при уролог е задължителен. А може да се установят и други заболявания на простатата и долния уринарен тракт, което ще бъде предпоставка за своевременно лечение

 

- коментира урологът и подчерта, че всички мъже трябва ежегодно трябва да се профилактират при общопрактикуващите си лекари.


„Своевременно диагностициран и лекуван ракът на простатата не може да бъде присъда за мъжете. Голяма част от тях, след лечението, продължават да живеят и работят както преди“ , казва проф. Николов.


Съвременната урология разполага с усъвършенстван диагностичен процес

 

изследвания, нови видове оперативни техники и генни технологии, които са основна причина за намаляване процента на смъртност при рак на простатата, въпреки увеличаващата се честота. Съществено значение за прогнозата има проследяването на болните. Независимо дали е опериран или е приложено друг вид лечение, мъжът трябва редовно да се явява на контролни прегледи за извършване на необходимите във времето изследвания.


Рискови фактори за развитието на рака на простатата 

  • Възраст – С напредването на възрастта честотата на заболяването прогресивно се увеличава. Тя се определя като основен рисков фактор и значим социален проблем, особено в развитите страни, поради по-големия дял на възрастните мъже сред населението.
  • Етнос – По-често заболяването се среща при афроамериканците, а азиатците боледуват по-рядко.
  • Генетични фактори – Проучванията върху генома на рака на простатата установяват, че 42% от случаите на заболяването се дължат на генетични фактори. По тези съображения, фамилно обременените мъже е необходимо да започват профилактичните прегледи при уролог още от 45-годиша възраст.
  • Хормони – Изследването на пълен хормонален статус е препоръчително. Задължително е изследването нивото на тестостерон (мъжкият полов хормон) в началото и в хода на лечение на заболяването.
  • Начин на живот – Всеки мъж трябва да знае, че макар и в малък процент случаите на рак, могат да бъдат предотвратени чрез придобиване на навици за здравословен начини на живот. Такива са спортуване, ограничаване на тютюнопушенето, намаляване на наднорменото тегло, консумацията на алкохол в голямо количество и напитките с високо съдържание на захар и ненаситените мазнини. Рисков фактор е и честата употреба на храни, съдържащи белтъци, основно различни видове млечни продукти и червено месо. Консумирайте разнообразни здравословни храни, особено тези от растителен произход.

Коментари