Публикация

Лекарите на протест от ноември

От началото на ноември ще се пристъпи към поетапни протестни действия с едночасови прекъсвания на работата на лекарите в цялата страна.


Това съобщи д-р Теодора Вълчева, председател на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа”, след среща между националните стачни комитети на двата синдиката и представители на Българския лекарски съюз. Трите организации са формирали щаб, който ще състави график на протестните действия.

Ако исканията на лекари и синдикати не се изпълнят до месец, ще бъдат предприети ефективни протести.

Д-р Димитър Ленков, секретар на БЛС, уточни, че спешните случаи ще бъдат обслужени и протестите не бива да будят тревога у пациентите.

„Ще направим всичко необходимо гражданите да не страдат от тези наши протестни действия”, подчерта д-р Ленков.

По-рано днес председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов поясни, че недоволството им е продиктувано от неизпълнението на ангажиментите от страна на правителството по отношение на здравната система. Според него нищо по-добро не очаква сектора, нямало и гаранции, че системата ще работи нормално, че ще има достъп на хората до качествено лечение.

Председателят на БЛС подчерта, че лекарите вече са в условия на протест, тъй като той обикновено се изразява в това, че работи само спешната помощ.

„Това вече е факт и инициатор и организатор на стачката е министър Дянков”, каза д-р Райчинов.

Според него никой от лекарите не желае да работи в система, която му пречи да изпълнява задълженията и стимулира корупцията.

Коментари