Публикация

Д-р ПОПОВА – офталмолог във ВИТА, отговаря на въпроси за COVID-19 и свързания с него конюнктивит

Д-р ПОПОВА – офталмолог във ВИТА, отговаря на въпроси за COVID-19 и свързания с него конюнктивит

Д-р Попова, COVID-19 може ли да ни атакува и през очите?

Вирусът все още е нов, не са добре изучени всичките му симптоми, но с всеки изминал ден научаваме все повече неща за него. Да, оказа се, че конюнктивитът понякога е един от симптомите на COVID-19. Може да го познаете по дразненето в очите, зачервяването, сърбежа, по изтичащия секрет или по сълзенето в едното или в двете ви очи.

Световната здравна организация (СЗО) твърди, че при изследваните през изминалата година случаи на заразени с Covid-19 пациенти, конюнктивитът е присъствал като симптом при почти един процент от хората.

Конюнктивитът може да е белег или част и от други здравословни състояния като настинка, грип, алергии, така че е важно да знаем, че не винаги коронавирусът е виновен при проблем с очите ни. Винаги е необходим преглед при офталмолог и компетентна лекарска преценка и лечение, пазете се от самолечение особено, когато става въпрос за такъв важен орган като Вашите очи!

Може ли да се заразим с коронавирус през очите?

Теоретично се смята, че може, макар и не чак толкова често, вирусът да проникне в организма и през очите. Начините са два:
• Първо - Чрез капчиците, които са във въздуха, изхвърлени при кихане или кашляне от заразения човек, попадащи в очите на човека. Това обикновено става, когато хората са на разстояние по-близо от един метър един от друг. Някои смятат, че носенето на слънчеви или предпазни очила може да попречи на вируса да попадне директно в очите и да предаде заразата.

• Второ - Вирусът може да навлезе в очите и чрез физически контакт, най-често от ръцете. Докосването на предмет, който е заразен, прехвърля вируса на ръцете, и впоследствие към очите, носа или устата, когато човек си пипне лицето.
Налага се логичният и често повтарян извод за значението на старателното измиване на ръцете, както и на това, да ги държим далеч от лицето си.

Как тогава да избегнем заразяване по този начин?

Съветите на Световната здравна организация не са сложни:
• Спазвайте колкото може по-голямо разстояние един от друг: Желателно е това да бъде поне 1.5 м. от другите хора, най-вече ако пък те кашлят или кихат. Това значително снижава опасността от вдишване на заразени с коронавирус капчици;

• Важно е миенето на ръцете: Мийте се често и старателно със сапун и вода или ако няма къде, използвайте антибактериален препарат със спирт. И двата метода ефективно убиват микробите, които може да се намират на ръцете Ви;

• Старайте се да привикнете да не пипате лицето си: Докосването на лицето със замърсени ръце е риск за здравето ви. То може да прехвърли вируса в организма ви през очите, носа или устата;

• Носете маска, когато сте извън дома си: Ако сте здрав, трябва да носите маска, когато се грижите за някой болен човек или сте на обществено място. Ако сте болен и кашляте и кихате, носенето на маска е повече от задължително.

Желаем Ви здраве, но ако имате нужда от консултация, преглед или просто съвет, ние във ВИТА сме на Ваше разположение. Потърсете ни в superdoc.bg или на телефоните на Регистратура.
Очакваме Ви!

Коментари