Публикация

Д-р Гергана Николова: Самосъзнанието и самодисциплината са от решаващо значение

Д-р Гергана Николова: Самосъзнанието и самодисциплината са от решаващо значение

По-строгите мерки трябваше да се приложат поне 15 дни по-рано, защото здравната система изнемогва. Персоналът е толкова изморен, не достига и вече е настроен негативно, защото непрекъснато слуша, че не се справя.


Това каза доц. Светлана Велизарова - ръководител на Детската клиника на Белодробната болница „Света София” в столицата, в студиото на „Денят започва с Георги Любенов” .

 

Според нея

 

тези мерки е трябвало да се въведат по-рано и по социални причини

 

„Идва 8 декември. Мислите ли, че младежите няма да се съберат? Аз не мисля. След това отпускаме мерките точно преди Коледа - ще стане същото по всички магазини, ресторанти, каквото беше сега - в петък. Мислите ли, че хората ще се спрат да пътуват и събират за празниците в компании от 20-30 човека”, изтъкна доц. Велизарова.

Новите мерки няма да помогнат да избегнем кризата, защото по всичко личи, че вече сме навлезли в нея. Важно е хората да разберат, че вирусът не е обикновен грип и той поразява при по-голям битов контакт, добави общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова - гост в предаването.

Тя допълни, че

 

леглата не лекуват, лекуват медиците


„Трябва да стигнем до хората и да им кажем, че самосъзнанието и самодисциплината са от решаващо значение. Свободата е възможността сам да си налагаш ограничения”, отбеляза д-р Николова.


За нея

 

маските са от особено значение

 

като лично предпазно средство.


„Не знам защо, нещо толкова простичко и елементарно, не може да се разбере или се приема като ограничение на свободата”, реагира д-р Николова.


Според доц. Велизарова

 

още в началото е допусната грешка, която е довела до напрежението в болниците


„Не трябваше непрекъснато да излизат щабове, да обясняват колко умират и колко са заразени, че коронавирусът е болест, от която задължително ще умреш, че това е чумата на 21 век. Трябваше всеки ден да излизат компетентни хора, които работят в клиники или в доболничната помощ, които да обясняват как започва тази болест, как протича, какво е нормално за тази болест. На болните вкъщи, които са ужасно уплашени, трябваше да се каже, че не е толкова страшно”, обясни специалистът.

Коментари