Публикация

Бойко Борисов: Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медиците на първа линия

Бойко Борисов: Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медиците на първа линия

През изминалата седмица над 12 000 души са излекувани от COVID-19. София излиза от областите с най-висока заболеваемост. Лечебните заведения са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни облекла.

 

Подготвя се националният ваксинационен план

 

Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, което свика министър-председателят Бойко Борисов с членове на правителството. На срещата беше докладвана актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавируса.


Премиерът Борисов разпореди планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия.


Министър-председателят изтъкна още, че е от изключително значение да се поддържа

 

балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката

Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите, заяви премиерът.


Борисов добави, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.


Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов изтъкна, че както премиерът Борисов е изискал,

 

полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия

 

както в Поморие, така и в другите лечебни заведения, днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им.


„Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини“, категоричен беше премиерът Борисов.


Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Проф. Ангелов очерта, че

 

София излиза от областите с най-висока заболеваемост

 

– от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен. В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти, като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.

 

Коментари