Публикация

НЗОК ще плаща повече операции на злокачествени заболявания с робот

НЗОК ще плаща повече операции на злокачествени заболявания с робот

Пациентите вече ще имат достъп до високотехнологично лечение с робот-асистирана хирургия при злокачествени заболявания на стомаха и червата, на черния дроб, панкреаса, белия дроб и простатната жлеза. НЗОК да плаща лечението, предвижда

проект за изменение на Наредба №9 от 2019 г., която определя пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на здравната каса.


До този момент НЗОК заплащаше само за хирургични интервенции, асистирани с робот Да Винчи, при гинекологични злокачествени заболявания. А за лечението на тумори в областта на хирургията, детската хирургия, гръдната хирургия и урологията НЗОК поемаше средствата за класическа отворена операция или лапароскопска интервенция.

 

Проектът на Министерството на здравеопазването предлага разширяване обхвата на клинична пътека № 168

 

С поправките пациенти с метастатични интерторакални тумори, тумори на хранопровода, стомаха, дебелото черво, тимуса, панкреаса, черния дроб, слезката, простатата и др. също ще могат да бъдат оперирани с робот.

 

Мотивите


В мотивите на Министерството на здравеопазването се казва, че роботизираната хирургия е предпоставка за по-бързо следоперативно възстановяване и за по-малко усложнения. При нея загубата на кръв е по-малка, пациентите, подложени на оперативно лечение, нямат толкова силни болки, съкратен е болничният престой след интервенцията. Освен това вносителите изтъкват, че тази промяна ще доведе до по-ефективното използване на съществуващите в лечебните заведения у нас роботизирани установки.


Проектът е публикуван на интернет страницата на МЗ за обществено обсъждане до 27 декември 2020 г.

 

Още по темата – в прикачените файлове.

Прикачени файлове

proekt_nar_paket_izm_dopalnenie_168kp_web.pdf
motivi_doplnenie_naredba_9_kp168_web.pdf

Коментари