Публикация

МУ-Пловдив отбелязва три юбилея

65 години от основаването на висшето училище...


Днес пловдивският Медицински университет тържествено ще отбележи три юбилея: 65 години от основаването на висшето училище, 40 години от създаването на Факултета по дентална медицина и 20 години Младежко научно дружество „Асклепий”.

Инициативи, с които се чества над половинвековното съществуване на висшето медицинско образование в Пловдив, се провеждат през цялата година в МУ. Финалният акорд ще тържественото събрание и концерт в най-модерната аудитория „Аула магна”, намираща се във Факултета по дентална медицина.

На едно място ще бъде събрана цялата академична медицинска общност на Пловдив и региона, бивши и настоящи преподаватели, ректорите на медицинските университети в страната (София, Варна, Плевен, Стара Загора), гости от Италия, Гърция, Франция.

От създаването на университета досега са обучени общо 47 846 специалисти, от тях 13 266 са медици, 4 478 – стоматолози, 150 – фармацевти, специалисти по здравни грижи – 30 000, чуждестранните граждани, получили дипломи, са 4 385. Защитени са над 530 дисертации.

Учените от МУ-Пловдив са публикували в български списания над 17 000 научни статии, а в чужди – над 1 900. Плод на творческата мисъл на преподавателите са регистрираните 57 изобретения и над 700 рационализации.

„Нашата равносметка - един цял град е преминал през учебните зали на университета. „Претопил” се е в лекари, стоматолози, фармацевти, здравни мениджъри, сестри и акушерки, лаборанти, за да стане България по-умна, по-здрава и по-добра”, каза ректорът на висшето учебно заведение доц. Георги Паскалев.

Днес Медицинският университет обучава 4 100 студенти, от които 1 200 чужденци от 16 националности, 1 150 специализанти, 84 докторанти.

В навечерието на този празник, когато честваме 65-годишния юбилей на нашия университет, заставаме пред Пловдив и неговите граждани с високо самочувствие и съзнание, с вяра в бъдещето. И ако мотото на някои новооткрити университети е: „Ние произвеждаме лидери”, то мотото на Медицинския университет в Пловдив е: „Ние произвеждаме отлични лекари, които стават и за лидери”, каза още доц. Паскалев.

Научна сесия и стоматологични демонстрации, посветени на 40-годишнината от създаването на Факултета по дентална медицина, ще съпътстват тържеството. Концертна програма от колегите от АМТИИ ще бъде символичният подарък за юбилея на пловдивската медицинска „Алма матер”.

Коментари