Публикация

Стандарти под лупа

Ето че по отношение на хранителния стандарт „Стара планина” доста бързо изминахме пътя от „Осанна” до „Разпни го!”.


Хората се почувстваха излъгани заради разкритието, че някои фирми са влагали в лицензираните продукти забранени вещества като соята.

Сега най-доволно потриват ръце тези, които още от самото начало бяха скептични към опита в нашата хранителна индустрия да се въведе ред. Но аз продължавам да смятам, че от създаването на този и други стандарти има смисъл!

На първо място самата дискусия с какво се храним е изключително полезна. А тя до голяма степен беше провокирана от създаването на стандарта „Стара планина”. Освен това този път нямаше прикриване и замазване на истината. Самият министър излезе и обяви, че има опит за заобикаляне на правилата. Това е добър знак, че контролът наистина работи!

Но за да няма спорове има или няма нарушение, трябва у нас да се създадат съответните лаборатории, за да не се налага да пращаме в Париж и Берлин пратки с кренвирши и салами за изследване.

Проверките трябва да станат постоянни и рутинни, а резултатите от тях да се обявяват регулярно. Тогава хората ще вярват на стандартите и ще дават по някой лев отгоре, за да са сигурни какво слагат на масата.  

Коментари