Публикация

ХII национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

ХII национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

През декември УМБАЛ „Александровска“ отново ще партнира в традиционно провежданата 12-aта по ред Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. В годината на Covid пандемията

 

кампанията е ориентирана целенасочено към медицински специалисти, работещи в пряк контакт с Covid инфекцията

 

Те са най-уязвимата професионална група хора и често получават нежелани кожни реакции в резултат на употребата на лични предпазни средства (ЛПС) и дезинфектанти.


По време на Covid пандемията професионалните кожни заболявания могат да бъдат класифицирани в четири подгрупи:

  • механично увреждане на кожата;
  • увреждане на кожата, свързано с влага;
  • контактни реакции;
  • обостряне на вече съществуващи дерматози.

Клиничният модел е многостранен и най-засегнатите кожни участъци са тези, които са в контакт със защитното оборудване и дезинфектантите.


Кампанията е под егидата на Българското дерматологично дружество и Европейската асоциация за професионални заболявания и ще се проведе през целия месец декември 2020 г.


Инициативите в рамките на кампанията включват:

  • безплатни консултации, профилактични мерки и алергологични тестувания за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с Ковид заразата, и с кожни промени от носене на маски, ръкавици, костюми и употребата на дезинфектанти;
  • повишаване на информираността със съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод екзема на ръцете, вследствие на мерките срещу Ковид инфекцията;
  • повишаване на информираността със съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод носене на маска (маскакне, розацея, периорален дерматит, контактен дерматит, себореен дерматит, импетиго) и такива с обостряне на други дерматологични заболявания вследствие на стреса (псориазис, дефлувиум, уртикария, атопичен дерматит).

По време на кампанията медиците ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане.


Желаещите да бъдат тестувани медици трябва да имат предварително записан час

 

на посочените телефони в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“: 02/9230454 и 02/9230495.


Националната кампания се провежда за дванадесети пореден път от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество и е в рамката на „Healthy skin @t work” кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) в която участват 30 европейски страни.

Коментари