Публикация

Заработи ли електронната система за направление за PCR тестове?

Заработи ли електронната система за направление за PCR тестове?

„Все още не мога да издавам електронно направление, тъй като имаме софтуерен проблем. Той не засяга само мен, а 80% от колегите”.


Това обяви д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС, в ефира на „Здравей, България”.


До преди ден програмата в нейния кабинет не е работила, но през това време тя е издала направление за осем PCR теста

 

от които всичките са излезли положителни за коронавирус.


„Много дълго време трябваше да убеждаваме системата, че трябва да издаваме направления за PCR тест. После трябваше да убеждаваме, че те трябва да са електронни. Избутахме и този камък. Сега трябва да се борим с фирмите, разработчици на софтуерни продукти, за това, че издаването трябва да става лесно и бързо”, сподели д-р Николова.


Друг проблем, с който се сблъскват общопрактикуващите лекари, е

 

невъзможността за издаване на електронно направление за рентген и кръвен тест


„Не знам каква е разлика. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и симптоми, които ме притесняват и насочват към това, че има пневмония, аз трябва да му издам хартиено направление за рентген. Трябва обаче някой друг да дойде и да го вземе, тъй като пациентът е под карантина. Същата е ситуацията с направлението за кръвен тест. За PCR тест не е нужно да идва при мен, но за рентген и кръвен тест трябва”, обясни специалистът.


Според д-р Николова проблемът е чисто технически, но нещата стават бавно.


Общопрактикуващите лекари настояват и за електронни рецепти

 

което ще улесни много както тях, така и пациентите.

 

Коментари

Здравейте,Доктор Николова!Напълно подкрепям Вашата констатация по електронното направление.Вчера опитвах многократно да направя направление,но от НЗИС не ми дават неоходимия Токен или Токън и заявявам ,че е трудно да работим бързо и с точност.Желая цялата бумащина да изпълняваме
по електронен път,но да ни предлагат лесни онлайн модели и начини.Поздравлявам Ви  за Вашите изяви по телевизионните студия !С приятелски поздрав:Доктор Людмила костова-Враца-03.02.2020г.