Публикация

Какво представлява имунитета, от кои фактори зависи и защо някои деца боледуват повече от други?

Какво представлява имунитета, от кои фактори зависи и защо някои деца боледуват повече от други?

Какво представлява имунитета, от кои фактори зависи и защо някои деца боледуват повече от други?


Имунитетът е сложна система от защитно-приспособителни реакции на организма и зависи от много фактори. Често родителите смятат, че това е способността на детския организъм да се справи с вирусите и бактериите, които са постоянно около нас. Това е отчасти вярно, обаче имунната система е далеч по-сложно нещо и е по-скоро свързана със способността на тялото да поддържа вътрешния баланс на клетъчните си структури. Няма да навлизам в медицински детайли, тъй като целта ми е да обясня на разбираем език защо някои деца боледуват повече от други, от кои фактори се определя това и какви превантивни мерки са препоръчителни за създаване и поддържане на добър имунитет при децата.


Най-важното, което родителите трябва да знаят е, че усилията им в грижите за децата до 7-мата година са решаващи. След тази възраст, детето се доближава като имунитет до възрастните. Правилно отглежданото дете не боледува често и ще се справя значително по-добре с инфекциите, които ще срещне в училище.

 

Интересно е да се спомене, че имунитетът на детето започва да се оформя още по време на бременността. Генетичният фактор на родителите и антителата, които то получава от майката в утробата, оказват влияние за началното формиране на имунната система на Вашето дете. Поради тази причина, здравословното хранене, умереното физическо натоварване, избягването на тютюнопушенето и употребата на алкохол през периода на бременност, ще окажат положително влияние върху имунитета на детето Ви.

 

Малко известен факт е, че механизмът на раждане също, до известна степен, оказва влияние върху съпротивителните сили на детето. От една страна, при естественото раждане, детето преминава през родовите пътища, където е и първата му среща с полезните „добри“ бактерии, които обитават влагалището на родилката. Чрез контакта си с тях, детето поема от майката тези пробитици, които ще му помогнат по-късно за имунитета . При раждане със секцио, от друга страна, детето не преминава през родовия канал и не поема влагалищната флора на майката. Поради това, препоръките ни са, ако изрично няма медицински показания за цезарово сечение, да се предпочита естественото раждане.

 

Кърменето е друг важен фактор, който оказва влияние върху имунитета на Вашето дете. Колкото по-дълго майката кърми бебето, толкова по-добра ще е имунната му система. Освен хранителни вещества, кърмата съдържа стволови и противоракови клетки, както и над 130 вида олигозахариди. Изследванията показват, че бебета, които никога не са кърмени, по-често боледуват в детска и юношеска възраст. Така също, честотата на алергиите и инфекциите на стомашно-чревния тракт при такива деца също е по-голяма. СЗО препоръчва изключително кърмене до 6 месеца, а след това комбинирано кърмене с постепенно захранване до 2 годишна възраст.

 

Средата на живот на детето влияе върху имунитета. Родителите трябва да знаят, че прекалено стерилната среда върши лоша услуга на съпротивителните сили на организма на детето. Имунната система се адаптира, след като се сблъска със съответните микроорганизми. Тяло, което не е било в контакт с тези микрорганизми, няма как да започне да ги разпознава и неутрализира. Моите препоръки в тази насока са да се спазват основните хигиенни навици, като редовно миене на ръчичките на детето, но да не се изпада в паника, когато Вашата „прохождаща красота“ намери парче солета на килима и я сложи в устата. Аналогично, това че детето ви се разболее от поредния училищен вирус, само по себе си не е проблем. А и няма как да бъде избегнато. Боледуванията на детето добавят още една частица към големия и сложен пъзел на имунитета.

 

Здравословният режим на хранене е един от основните фактори за изграждането на добър имунитет. Хипократ още е казал „И нека храната бъде вашето лекарство и вашето лекарство бъде храната“. A когато говорим за детски имунитет, храната придобива още по-голямо значение, тъй като тя е основната градивна частица на подрастващото тяло.Храните, които избираме трябва да са възможно най-малко химически замърсени, да не съдържат консерванти, добавена захар, оцветители и подобрители. Изборът на храни трябва да се подчинява на баланса между отделните хранителни групи, а не за сметка на на една или друга. В периода на растеж, децата се нуждаят както от белтъчини и въглехидрати, така и от мазнини. Затова от менюто му не бива да отсъстват яйцата, рибата, млякото и месото, но винаги в компанията на много сурови зеленчуци, плодове, зърнени и бобови храни, различни ядки и семена. Разбира се, всяка храна трябва да се включва в храненето на детето в съответствие с неговата възраст.


Не бива да се подценява физическата активност при децата, при това тази на открито. Честите разходки и излетите сред природата са от полза за правилното развитие на децата и за укрепването на имунитета им. Практикуването на разлини спортове също са от значение – плуване, ски, колоездене, тенис и повечето спортове, които се практикуват извън затворени пространства.

 

За да расте едно дете, то трябва да почива и са спи достатъчно. Докато е в състояние на покой, детския организъм възстановява съпротивителните си сили и балансира всички физиологични процеси. В зависимост от възрастта си, детето трябва да спи между 10 и 14 часа в денонощието. За да е пълноценна почивката, детето трябва да спи в добре проветрена, чиста и тиха стая, при температура не по-висока от 20 градуса. В стаята не бива да има електронни устройства като компютри и телевизори.

 

Емоционалното здраве е пряко свързано с имунната система на детето. Колкото по-неспокойно и стресирано е едно дете, толкова по-често то боледува. Това е така, защото физическото състояние на организма е пряко зависимо от психическото. За съжаление, също както при възрастните, така и при децата стресът въздейства върху нивата на кортизола и адреналина, които имат славата на имуно-разрушители. Ето защо е важно да се грижим за спокойствието и психичното равновесие на детето. Подсигуряването на достатъчно време за игра, почивка и положителни емоции са от особена важност за нервно-психическото равновесие, а от там и на имунитета. Психически устойчивото дете, дори да се разболее, боледува по-леко и по-кратко.

 

https://www.facebook.com/DrVDragneva/

 

 

Коментари