Публикация

Когато секундите отмерват живота

Американската асоциация по сърцето актуализира препоръките си за оказване на първа помощ. Промяната в стъпките е малка, но може да има решаващо значение за спасяването на живота при спиране на сърцето, посочват кардиолозите.


От почти 40 години инструкциите за оказване на първа помощ /сърдечна реанимация/ насочват хората към следните стъпки: А - наклонете назад главата на пострадалия , за да се осигури достъп на въздух, В - стиснете носа му и вдишвайте в устата му, и С - пристъпете към ритмично притискане на гръдния кош.

Преди дни асоциацията обяви, че сърдечната реанимация трябва да започва с третата стъпка – непряк сърдечен масаж, за да се ускори циркулацията на кръвта в целия организъм, което е от решаващо значение. Новите правила се отнасят за възрастните, децата и бебетата, но не и за новородените.

Американската сърдечна асоциация на всеки 5 години обновява указанията си за спешната кардиологична помощ според последните научни открития.

Според експертите колкото по-скоро се пристъпи към ритмичното притискане на гръдния кош, толкова повече се увеличават шансовете за спасяването на пострадалия. Проучванията са показали, че най-добър резултат има, когато масажът се приложи в първите 4 минути след спирането на сърдечната дейност. 

Затова, подчертават кардиолозите, всяка спешна намеса на оказалите се на мястото хора е от решаващо значение.
Това важи особено за градове с тежък трафик и отдалечени места, което може да забави екипа на Бърза помощ, защото при тежките случаи и минута е от значение.

Според статистиката за САЩ, само около една трета от хората със спряла сърдечна дейност получават помощ от околните.

В  инструкциите си американските кардиолози насърчават оказването на тази помощ, като посочват, че единствената грешка, която в такава ситуация може да се допусне, е да не се предприемат никакви действия.

Целта на новите указания за първа помощ е да се улесни всеки, който се окаже на място, където има спешен случай.

Още няколко факта, които според специалистите всеки трябва да знае:

- В първите няколко минути след спирането на сърдечната дейност в белите дробове и кръвообращението все още има кислород. С започването първо на притисканията върху гръдния кош кръвта се изпомпва по-бързо и доставя необходимия кислород. С този нов метод се печелят 30-те секунди, които при стария се използваха за осигуряването на въздух и възобновяването на дишането. 

- Мит е, че само по-възрастните и дебелите хора са застрашени от инфаркт.


- Почти всички сърдечни атаки се случват вкъщи.

90% от инфарктите се получават у дома. Ако някога ще ви се наложи да оказвате първа помощ, най-вероятно това ще бъде за някой ваш близък човек.

- Обучението е по-просто и по-достъпно, отколкото си мислите.

Всеки може да се научи да оказва първа помощ, защото от всеки може да зависи спасяването на човешки живот.

Коментари