Публикация

Националният план предвижда 5 фази за ваксиниране срещу COVID-19

Националният план предвижда 5 фази за ваксиниране срещу COVID-19

На заседание на Министерския съвет днес е приет Националният план за ваксиниране срещу Covid-19. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг.


Планът е разработен от специалисти от Министерството на здравеопазването, РЗИ, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, ИАЛ, като са използвани указанията на Световната здравна организация, планове на страни от ЕС.
По думите на министър Ангелов документът е съобразен с динамиката на обстановката в страната.


Предвидени са 5 фази по ваксиниране


Първите групи, от които ще започне ваксинацията, са лекарите, медицинските сестри специалисти по здравни грижи, стоматолозите, фармацевтите. Очаква се в тази фаза да бъдат имунизирани 243 600 души.


Във втора фаза ще бъдат ваксинирани служители на социални институции, учители и персоналът във ферми за отглеждане на норки.


В трета фаза ще бъдат обхванати служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ.


В четвърта фаза са поставени възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи заболявания.


В пета фаза - уязвими групи от населението поради високия епидемичен риск от инфектиране, свързан с начина им на живот.

 

„За всички български граждани, в която и от таргетните групи да попадат, ваксинирането ще бъде доброволно – след ясно изразено желание от тях да направят това и след подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде поставена. Ваксината за всички български граждани ще бъде безплатна и доброволна“, обясни министър Ангелов.


Настоящият план е версия 0.1, с дата 04.12.2020 г. и е със срок на действие до изтичане на сключените чрез Европейската комисия договори. При промяна на фактите и обстоятелствата той ще подлежи на актуализация, стана ясно още по време на представянето на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

 

Национален план за ваксинация срещу коронавируса

 

 

Здравният министър обяви, че се създава

 

Национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов


За заместник-председател е определен доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, а за секретар - д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в МЗ.

 

Проф. Красимир Гигов обясни, че основните цели и задачи на щаба ще бъдат по отношение на логистиката – приемане, съхраняване, разпределение, спазване на поставените от производителите условия за ваксините, както и осигуряването и провеждането на самата ваксинация.

 

14-дневната заболеваемост от COVID-19 на територията на страната за пръв път от няколко седмици спадна

 

под 600 и е 591 на 100 000 души население.

 

България слезе с едно място надолу по заболеваемост и за изтеклите 14 дни от 11-о отиде на 12-о място от страните в Европейския съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство. 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„14-дневната заболеваемост – това е показателят, към който се стремяхме. На това плато, което имаме от една седмица, вече има леко движение надолу. Много е рано да се правят изводи. Аз съм убеден, че разпоредените мерки ще дадат още по-добри резултати, стига да ги спазваме. И като обобщена картина за страната - появи се първата област, която излезе от червената зона и попадна в оранжевата – това е област Кърджали“, допълни доц. Кунчев.

 

За последната седмица излекуваните са 12 266, а от понеделник до петък - 9 362-ма. Към днешна дата са заети 51% от леглата за неусложнени пациенти, както и 40% от леглата за интензивни грижи.

 


С Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в можете да се запознаете в прикачения файл.

Прикачени файлове

natsionalen_plan_za_vaksinirane_sreshchu_covid-19_v_republika_blgariia.pdf

Коментари