Публикация

Заради спорове с НЗОК от БЛС искат спешна среща с Бойко Борисов

Заради спорове с НЗОК от БЛС искат спешна среща с Бойко Борисов

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се държи все едно, че епидемия от COVID-19 не съществува и неглижира сериозността на ситуацията. Всяка една от противоепидемичните мерки, обявена от Националния оперативен щаб или Министерския съвет, не влиза в сила в спешен порядък. Това се случва с изключително голямо закъснение, вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК. 

 

Това се казва в открито писмо на Българския лекарски съюз (БЛС) до министър-председателя Бойко Борисов, в което

 

от съсловната организация настояват за спешна среща с премиера заради неразбирателства с НЗОК

 

Според БЛС от два месеца Здравната каса отказва да сключва договори с болници, задължени със заповед да обособят Covid отделения. 

 

Последните обявени мерки за финансово обезпечаване на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопрактикуващи лекари, практически получиха възможност да се осъществят едва сега, когато до края на годината остава по-малко от месец.

 

Здравната каса отказва да се ангажира с искания на БЛС за следващата година

 

с аргументи като

„няма пари“ и „това не зависи от нас“,

посочват от съсловната организация. 

 

От Лекарския съюз определят това поведение като категорично неприемливо и подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле.

 

„Подигравка е и с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на онези, които загинаха, се заявява в писмото“, подписано от председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

 

Пълният текст на писмото на БЛС до премиера - в прикачения файл

Прикачени файлове

414 ПИСМО.pdf

Коментари