Публикация

Куркума макс – екзотичната сила на Изтока срещу опасните вируси х 4

Куркума макс – екзотичната сила на Изтока срещу опасните вируси х 4

Новата комбинация с витамин С, Е и цинк има мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие

 

 

Куркумата отдавна е приватизирала призовото място на продуктите от аюрведическата палитра, когато става дума за прочистване на черния дроб, за детоксикация и бързо усвояване на мазнините. В контекста на COVID пандемията обаче други нейни свойства я поставят във фокуса на вниманието ни.

 

Основният компонент на куркумата – куркуминът,  е мощен антиоксидант

 

Той намалява оксидативния стрес, който стимулира производството на свободни радикали в тялото и така ускорява стареенето и  причинява редица хронични заболявания, включително рак. Полезното му действие е в това, че пречи на свободните радикали да се свържат с важни органични вещества като ДНК, мастни киселини и протеини. Същевременно куркуминът повишава собствените антиоксидантни ензими в организма, укрепва целостта на клетъчната мембрана и спомага за нормалното функциониране на кръвоносните съдове.

 

витамин Е

Доказано е, че

 

куркуминът има свойството да укрепва имунитета и да подпомага устойчивостта му бактерии, вируси и гъбички

 

Специфичното е, че помага при борбата с нови вируси и бактерии, към които имунната система още не е адаптирана. Атакува бактериалните клетки и разрушава клетъчната им мемрана. Същевременно той не е токсичен и това го прави идеален за комбинация с антибиотици и други по-агресивни медикаменти. Куркуминът може също да подобри производството на и ефективността на различни антитела. Консумацията на куркума може да стане фактор и за подсилване на имунната система след приемане на антибиотици.

 

Куркуминът има и мощно противовъзпалително действие

 

Той облекчава симптомите при артрит, възпаление на червата панкреатит. Още по-важно е, че потиска отделянето на цитокини, които играят важна роля при възпалителните процеси в организма и сърдечносъдовите заболявания. В това отношение действието му е толкова силно, че е сравнимо с някои противовъзпалителни медикаменти. Разликата е при него липсват някои от техните странични ефекти.

 

Не е без значение е въздействието на куркумата върху психическа кондиция – бори депресията и успешно ликвидира унинието и потиснатостта, които естествено съпътстват болестта.

 

Основното предизвикателство при куркумата е ниската бионаличност на нейната така полезна нейна съставка -  съдържанието на куркумин в нея е едва 2-7%.  Куркуминът е слабо-разтворим във вода и трудно се усвоява от чревния тракт.

 

Затова действието на билката се подобрява, като се включи в комбинирани добавки. Един от най-оптималните варианти е комбинацията с витамин С, витамин Е и цинк.

 

Витамин C

  • Има безспорен принос в борбата на организма срещу свободните радикали;
  • Участва и в създаването на антитела, без които организмът не може да се справи с коронавируса, грипа и други инфекции;
  • Участва в синтеза на колагена;
  • Гарантира нормалното функциониране на кръвоносните съдове, венците, костите, хрущялите, кожата и зъбите;
  • Стимулира работата на имунната система;
  • Укрепва психиката;
  • Подпомага организма в борбата с умората и изтощението.

 

Цинк

  • Играе важна роля за имунитета;
  • Участва в производството на антитела и бели кръвни клетки;
  • Увеличава способността на клетките да се борят с коронавирусната инфекция.
  • Потиска активността на вирусна РНК полимераза и репликацията на коронавируса.

Витамин Е

 

  • Антиоксидант - пречи на образуването на свободните радикали, предизвикващи стареене и рак;
  • Подпомага преноса на електрони в дихателната верига.

Коментари