Публикация

Доц. Г. Паскалев: Ще намалим заплатите, но стипендии ще има

Ако се наложи, ще намалим преподавателските заплати, но пари за стипендии на студентите ще има, заяви ректорът на Медицинския университет в Пловдив доц. Георги Паскалев по време на отбелязването на юбилея на висшето училище.


Той е категоричен, че обезпечаването на учебния процес е гарантирано, като ще бъдат осигурени и всички необходими битовите условия в сградите на университета.

„Нашите студенти ще учат на топло, в общежитията ще има топла вода и парно, осигурени са всички условия, от тях ще искаме само да учат”, посочи доц. Паскалев.

По думите му през следващата година поради намаления бюджет ще се наложи ограничаване на разходите за наука и изследователска дейност.

Както вече health.bg съобщи, академичната общност излезе с декларация по повод недофинансирането на утвърдения брой студенти държавен прием и предупреди за предстоящи протести.
 В тази връзка сериозни опасения изрази и ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев, който беше гост на юбилея днес.

Той заяви, че предвидените 20 милиона за образование са недостатъчни и с тях не може да се осигурят дори спешните дейности в учебните заведения. Според него е необходимо преразпределение на средствата, защото е нелогично да се взимат пари от печелившите университети и да се дават на тези, които не могат да се оправят с финансите си.

Проф. Митев обясни, че има ръст с 40% в бюджета за военните висши учебни заведения, а се намаляват парите на медицинските университети, които са най-добрите в страната. По думите му трябва да се извърши преразпределение на бюджета и част от парите, които отиват в силовите министерства, да се прехвърлят в това на образованието.

Ректорът на МУ-София подчерта, че има разумни варианти за окрупняване на обучението по медицина. Той даде пример с Факултета по медицина в Стара Загора, който може да мине към Пловдив. Той е предложил на ректора на Софийския университет след третата година кадрите им да преминат в МУ и завършат образованието си в него.
Проф. Митев допълни, че това са успешни практики, които се реализират в чужбина, и ще доведат до успех, ако бъдат наложени и у нас. 

Днес Пловдивският медицински университет отбелязва три юбилея - 65 години от основаването си, 40 години от създаването на Факултета по дентална медицина и 20 години Младежко научно дружество „Асклепий”.

Коментари