Публикация

Често главоболие и замайване причинени от мускулен дисбаланс

Често главоболие и замайване причинени от мускулен дисбаланс

Добро утро, здрави хора!

Тази дама се свърза с мен, по препоръка на ортопеда си, в Хасково (винаги се радвам на ортопеди, които зачитат нашата работа).
Оплакванията ѝ бяха болки в гърба, врата, замайване, тежест в главата и умора.

Много хора живеят с тези симптоми, приемат постоянно лекарства и си търсят сериозни заболявания, докато това състояние се дължи на мускулен дисбаланс, в горната част на тялото. Характерното е, че често обезболяващите или не помагат, или съвсем малко.

Д. има хипермобилност, заради която тялото ѝ няма стабилност. Често казвам, че за да едно тяло да е здраво му трябват гъвкавост, стабилност и сила. Когато едно от тези неща липсва, тялото реагира със защитен спазъм, който след себе си води до болкови синдроми.

В случая не можем да правим двигателен режим, тъй като при наличие на остра болка, нервната система е насочена към предпазване на тялото и прави защитен спазъм на мускулатурата, заради който режимът не повлиява тялото добре.
Тук използвах двигателен модел, който Д. изпълнява два пъти на ден. Насочен към слабото място, в нейното тяло. Тук това са дълбоките гръбни мускули. Те са основен стабилизатор на тялото при седеж и стоеж. Когато нещо с тях не е наред, тялото се мобилизира, включвайки съседни мускулни групи, за да е "сигурно", че ще могат да се изпълняват седене и ходене. Трапецът и мускулите от предната част на врата са основните мускули, които изпадат в защитен спазъм.

При тяхното силно скъсяване се притискат нервни окончания, както и се увеличава вътречерепното налягане, заради което такива хора често се оплакват от изтръпване на челото, замайване, болки в главата.

Двигателният модел има за цел да релаксира мускулите, участващи в защитните механизми и да активира слабата мускулатура, с цел да припомим правилното движение на тялото. Разликата в снимките е три седмици. Хубавото при тези състояния е, че това не е диагноза, заради което мускулите реагират бързо.

Коментари