Публикация
Куркумата е мощно антиоксидантно оръжие в борбата с вирусните инфекции
Куркумата е една от най-слабо познаваните и най-малко използваните у нас подправки, въпреки че в някои страни на тя се използва от близо пет хилядолетия. Благодарение на нейните забележителни лечебни свойства куркумата заема почетно място в древната индийска система от напътствия за здравословен живот. На нея се приписват редица ценни качества за здравето на човека :
- мощен щит срещу вирусните инфекции и простуди,
- бори възпалителните процеси в организма,
- притежава силни антиоксидантни свойства
- предпазва черния дроб
- отнема болката
- добра профилактика срещу рака.
На какво се дължи мощното действие на куркумата
Една от най-ценните съставки на куркумата е куркуминът – полифенолно съединение, изолирано от коренището на растението през 1815 г., което се характеризира с особено
висока антиоксидантна активност
Благодарение на това си свойство той потиска окислението на липидите, както и оксидативното увреждане на молекулата на ДНК, и поддържа в добра кондиция сърдечносъдовата система, дебелото черво и други органи и системи.
Антиоксидантното й действие се изразява в неутрализирането на свободните радикали, - потискайки липидната пероксидация и оксидативното увреждане на ДНК
Съдържанието на нишесте в коренището на куркумата (30-40%) е над два пъти по-високо от това в картофите. Освен това в него се съдържат и много други биологично активни вещества – споменатият вече жълт пигмент (2-5%) - куркумин, на който се дължат значителна част от магическите свойства на куркумата, етерично масло (до 5%), в което са открити редица ценни съставки :
- ценните при борба с вирусите витамини (В1, В2, В3, С, К)
- сесквитерпени, терпеноиди и др.,
- протеини (7,8%), липиди (9,9%),
- минерални вещества (калций, желязо, фосфор, йод и др.) и т.н.
Действа антиинфекциозно, подпомагайги имунната система в борбата с бактериалните и вирусните инфекции
Учените установили, че освен в обезвреждането на активните форми на кислорода и свободните радикали, куркуминоидите участват и в друг, особено важен процес в човешкия организъм – детоксикацията, чрез активиране на важния ензим глутатион-S-трансфераза. В хода на този жизненоважен процес се инактивират и извеждат от организма ендогенни (продукти на метаболизма) и екзогенни (попаднали от околната среда) токсични вещества.
Силна комбинация за щит срещу коронавирусната инфекция
Куркумата има и силно противовъзпалителното действие,
а комбинацията й с витамин С, цинк
повлиява имунния отговор и заедно със силното антиоксидантно действие на витамин Е може да бъде част от профилактиката или лечение на COVID-19.
Коментари