Публикация

Куркумата е мощно антиоксидантно оръжие в борбата с вирусните инфекции  

Куркумата е мощно антиоксидантно оръжие в борбата с вирусните инфекции  

Куркумата е една от най-слабо познаваните и най-малко използваните у нас подправки, въпреки че в някои страни на тя се използва от близо пет хилядолетия. Благодарение на нейните забележителни лечебни свойства куркумата заема почетно място в древната индийска система от напътствия за здравословен живот. На нея се приписват редица ценни качества за здравето на човека :

  • мощен щит срещу вирусните инфекции и простуди,
  • бори възпалителните процеси в организма,
  • притежава силни антиоксидантни свойства
  • предпазва черния дроб
  • отнема болката
  • добра профилактика срещу рака.

На какво се дължи мощното действие на куркумата

Една от най-ценните съставки на куркумата е куркуминът – полифенолно съединение, изолирано от коренището на растението през 1815 г., което се характеризира с особено

куркумата има висока антиоксидантна активност

висока антиоксидантна активност

Благодарение на това си свойство той потиска окислението на липидите, както и оксидативното увреждане на молекулата на ДНК, и поддържа в добра кондиция сърдечносъдовата система, дебелото черво и други органи и системи.

Антиоксидантното й действие се изразява в неутрализирането на свободните радикали, - потискайки липидната пероксидация и оксидативното увреждане на ДНК

Съдържанието на нишесте в коренището на куркумата (30-40%) е над два пъти по-високо от това в картофите. Освен това в него се съдържат и много други биологично активни вещества – споменатият вече жълт пигмент (2-5%) - куркумин, на който се дължат значителна част от магическите свойства на куркумата, етерично масло (до 5%), в което са открити редица ценни съставки :

  •    ценните при борба с вирусите витамини (В1, В2, В3, С, К)
  •   сесквитерпени, терпеноиди и др.,
  •  протеини (7,8%), липиди (9,9%),
  •  минерални вещества (калций, желязо, фосфор, йод и др.) и т.н.

Действа антиинфекциозно, подпомагайги имунната система в борбата с бактериалните и вирусните инфекции

Учените установили, че освен в обезвреждането на активните форми на кислорода и свободните радикали, куркуминоидите участват и в друг, особено важен процес в човешкия организъм – детоксикацията, чрез активиране на важния ензим глутатион-S-трансфераза. В хода на този жизненоважен процес се инактивират и извеждат от организма ендогенни (продукти на метаболизма) и екзогенни (попаднали от околната среда) токсични вещества.

куркува и цинк срещу коронавирус

Силна комбинация за щит срещу коронавирусната инфекция

Куркумата има и силно противовъзпалителното действие,

а комбинацията й с витамин С, цинк

повлиява имунния отговор и заедно със силното антиоксидантно действие на витамин Е може да бъде част от профилактиката или лечение на COVID-19.

Коментари