Публикация

Профилактични кардиологични прегледи при децата – какво е необходимо да знаят родителите?

Профилактични кардиологични прегледи при децата – какво е необходимо да знаят родителите?

Националната здравна политика, през последните години, не обръща достатъчно внимание на профилактиката на детските сърдечни заболявания. От една страна, това се дължи на недостатъчната активност на специалистите в тази област да пропагандираме небходимите профилактични мерки. От друга страна, родителите предполагат, че децата не са застрашени от кардиологични проблеми и това са само „болести на възрастните“.


Искам да успокоя родителите, че най-важното за нас, детските кардиолози, е да осигурим продължителност и качество на живот на малкия пациент, сравними с нормалните. Поради тази причина, ранното и навременно диагностициране на сърдечно-съдовите заболявания ще позволи подходящо лечение на детето и живот, неразличим от останалите деца. С други думи, няма място за паника.

 

В Световен мащаб, около 1% от всички бебета, се раждат с вродени сърдечни малформации всяка година. В България това прави над 500 деца годишно, които имат нужда от специализирана медицинска помощ. Видовете и причините за тези аномалии са обект на отделна дискусия. С Ваше позволение, тук ще се фокусирам върху профилактиката и какво е необходимо да знаят родителите за този вид заболявания.

 

На първо място, ключови елементи са първичната и вторичната профилактика на сърдечно-съдовите заболявания в детска възраст. Първичната профилактика е насочена към придобитите сърдечни заболявания като артериална хипертония, затлъстяване и други. Вторичната профилактика е насочена най-вече към вродените сърдечни малформации, дължащи се основно на генетични фактори и фамилна обремененост.


Малко хора знаят, че вторичната профилактика трябва да започне още по време на бремеността. Бремеността се следи от личен гинеколог, който при съмнения за сърдечен проблем на плода, задължително насочва към консултация с квалифициран специалист по фетална ехокардиография. Тази консултация е силно препоръчителна и в случаите, когато друг член от семейството има вродена сърдечна малформациа, т.нар. фамилна обремененост. Фетална ехокардиография е изследване с ултразвук на структурите на сърцето, нарушения в сърдечния ритъм и/или сърдечната функция на плода. Това изследване се прави в 18-22 седмица на бремеността, когато сърдечните структури са вече по-добре изразени. В повечето случаи, по този начин може да се постави точна диагноза. При някои по-комплексни случаи, диагностиката чрез ехокардиография е много трудна и е необходим поне още един преглед с ехография на сърцето на плода.


Тъй като практиката показва, че при не малък процент от новородените с вродени сърдечни малформации не е установена фамилна обремененост, препоръчително е преглед при квалифициран фетален ехографист да се извършва при всяка бременност.

 

При децата и юношите, особено тревожния проблем, който все по-често установяваме, е повишеното артериално налягане. Това е основен рисков фактор за ранно и прогресиращо развитие на атеросклероза, коронарна и съдова болест и други. Основните провокиращи фактори за това са наднорменото тегло, намалената физическа активност, лошият режим на хранене, тютюнопушенето, стресът. Такива деца е много по-вероятно да станат хипертоници в зряла възраст или да развият по-сериозни сърдечно-съдови заболявания. Освен с медикаменти, повишеното артериално налягане при деца се регулира сравнително лесно чрез малка промяна в начина им на живот.

 

Профилактиката на тези заболявания при деца и юноши, ние наричаме първична профилактика. Тя се състои основно в спазване на разнообразен хранителен режим, ежедневна физическа активност и водене на здравословен начин на живот.

 

В заключение, за здрави деца се препоръчват два профилактични кардиологични прегледа, съответно на 6-7 годишна и 16-17 годишна възраст. Процесът, който в крайна сметка води до нежеланите сърдечно-съдови болести при възрастните, като миокарден инфаркт или инсулт, започва още в детска възраст. Той зависи от наличието и тежестта на рисковите фактори при децата, а превенцията се израява в изграждането на оптимално здравно поведение в началото на живота и поддържането му с течение на времето.


С пожелание за приятна и спокойна седмица,


Д-р Вилиана Драгнева

Национална Кардиологична Болница - София

https://www.facebook.com/DrVDragneva

 

Коментари