Публикация

Доставят допълнително медицинско оборудване за общинските болници в София

Доставят допълнително медицинско оборудване за общинските болници в София

Започна доставянето на допълнително медицинско оборудване от апарати за подаване на въздух под налягане и кислородни бутилки за Ковид отделенията в общински болници и за социалните домове на Столичната община. Това бе докладвано от дирекции „Здравеопазване“ и „Аварийна помощ и превенция“ по време на заседанието на Софийския оперативан щаб. По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова средства, постъпили като дарения по дарителска сметка на общината за овладяване разпространението на COVID-19, са насочени за закупуване на важна медицинска апаратура, съобщиха от Столичната община.


Решение за използване на средствата в дарителската сметка в размер на 59 760 лева с ДДС за закупуване на медицинското оборудване бе взето на 26 ноември от Столичния общински съвет, а доставките се извършват от Общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“.


Медицинското оборудване е необходимо за лечението на хоспитализираните и особено за настанените в интензивно отделение.


Доставени са 10 апарата за подаване въздух под налягане с кислородна маска и адаптор за кислород и овлажнител

 

Те са предназначени за четирите общинските многопрофилни болници, в които се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция. На Първа МБАЛ – три апарата, на Втора МБАЛ – един апарат, на Четвърта – два, и на Пета МБАЛ – три апарта.


Закупени са също и 40 бр. кислородни бутилки

 

от тях 30 бр. бутилки от 50 литра, с работно налягане 200 Bar, които се доставят също в четирите общински многопрофилни болници, а 10 бр. кислородни бутилки по 7,5 литра, работно налягане 200 Bar, се предоставят на социалните домове. Закупени са и 40 медицински редуцир вентили с ротаметър и овлажнител за кислород.


В момента в общинските многопрофилни болници се лекуват 235 болни с коронавирусна инфекция

 

от тях 8 пациенти са в интензивно отделение.

Въпреки плавната тенденция на намаляване на случаите на заболели на дневна и седмична база, София все още е в червената зона по брой заболели

- каза директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев.

 

Той информира Щаба за стъпките, предвидени в плана по имунизация, и уточни, че ваксините ще се поставят по предварително изготвени списъци. По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова дирекция „Аварийна помощ и превенция“ ще подпомогне логистично СРЗИ при изпълнение на плана за поставяне на ваксини.


Щабът реши да продължат засилените проверки

 

от страна на СДВР, Общинската полиция и Столичния инспекторат на рискови обекти, каквито са базарите и големите търговски вериги, както и да се осъществи контрол по спазване на мерките във връзка със студентския празник.

 

Коментари