Публикация

Домашните химикали повишават риска от алергии при децата с до 180%

Децата са до три пъти по-застрашени да развият заболявания като астма и сенна хрема заради химикалите, съдържащи се в някои бои и почистващи препарати.


Изследователи от университета в „Карлстад” в Швеция открили, че подрастващите са до 180 на сто в риск от развитие на алергии, ако са били изложени на химикали в спалните помещения.

Проучването показва за първи път, че концентрацията на пропилен гликол и гликол етер във въздуха на спалнята е свързано с повишен риск от развитие на астма, ринит и екзема при децата.

Повишаването на риска варира от 50 до 180 на сто. Също така било установено, че по-високата концентрация на химикали в затворени помещения е свързано с производството на антитела срещу алергени като от котки, кучета, цветен прашец.

Учените са открили още, че използването на боя на водна основа в жилището, както и на такива почистващи препарати е свързано с по-висока концентрация на вредни вещества в помещенията.

Химичните вещества може да се открият и в някои пластмасови играчки и опаковки.

Учените, чието изследване е публикувано в PLoS One, смятат, че са необходими по-нататъшни изследвания за това как влиянието на химикалите в детска възраст може да допринесе за хронични заболявания.

" }-->

Коментари