Публикация

Винаги първи в боя или орисани да бъдат различни

Винаги първи в боя или орисани да бъдат различни

8 декември е символна дата на университетската празничност. Шеговито в „мрежата” върви приказката, че „за студентите има три празника – Нова година, 8-ми декември и всеки ден”.


Е, днешният 8-ми декември наистина е като всеки ден от последните седмици за курсантите – бъдещи военни лекари. Традиционното отбелязване на празника с приятелска компания навън през настоящата пандемична година ще бъде заменено с визитация сред заразени с COVID-19 колеги. Грижата за карантинираните във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” поеха именно четвъртокурсниците от специалност „Военен лекар”, които се оказаха на първа линия в помощ на лекарите, грижещи се за личния състав.


Пробонабирането, спазването на карантината и стриктното следене на симптомите се превърнаха в част от тяхното ежедневие

 

както и във възможност да демонстрират опита, натрупан през летния си стаж в едни от водещите клиники на Военномедицинска академия (ВМА).


Учението е безценно знание, а опитът е един от най-добрите учители в живота

 

- казват курсантите, вгледани в своето настояще, защото то ще е и тяхно бъдеще. Бъдеще, изпълнено с изпитания. Бъдеще, което ги задължава да бъдат различни, винаги да са първи в боя и да горят за това, което са признали за своя мисия.

Честит празник, скъпи курсанти и медицински сестри! Пожелавам Ви да сте здрави, да запазите ентусиазма, жаждата за знания и хъса да сте сред най-добрите - да бъдете достойни наследници на основателите на военномедицинската служба в България. Вие сте нашата надежда за доброто бъдеще на военната ни медицина – знаещи и можещи млади хора. Не се страхувайте да „крадете” от нас, Вашите учители, защото опитът и добрата подготовка ще са най-силното Ви оръжие в мисията „Живот”

- заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, началник на ВМА. И допълни:


Вие сте нашата гордост!


Началникът на ВМА награди бъдещите военни лекари с благодарствени грамоти за активното им участие и принос в действията по овладяване на епидемичната ситуация с COVID-19 във ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“.

Коментари