Публикация

Високата кръвна захар трябва да се лекува, за да не стане на диабет

Високата кръвна захар трябва да се лекува, за да не стане на диабет

Диабетът е коварно заболяване, защото се развива без никакви осезаеми симптоми в продължение на години. Когато настъпят първите оплаквания, те обикновено са свързани с усложнения като дибетна невропатия (намалена чувствителност на периферните нерви), нефропатия (увреждане на кръвоносни съдове в бъбреците), очна ретинопатия (увреждане на очите), дори сърдечносъдови заболявания.

 

Добрата новина е, че

 

в повечето случаи тези усложнения и самият диабет могат да бъдат предотвратени с промяна в начина на живот и храненето

 

В допълнение има натурални вещества, които подобряват метаболизма и усвояването на кръвната захар.

 

Ето защо е важно, всеки активно да следи изследванията си и да търси съвет от специалист при завишени стойности.

 

Добре е кръвната захар да се изследва профилактично, дори да нямате никакви оплаквания

 

При напълно здравите хора стойностите сутрин на гладно са между 3,9 и 5,5 милимола на литър. Еднократно установени по-високи стойности не са основание за диагноза, но трябва да бъдат проследени във времето. По преценка на лекаря може да се назначат допълнителни изследвания като:

  • Орално натоварване с глюкоза – показва как организмът метаболизира захарта;
  • Гликиран хемоглобин – показва средната стойност на кръвната захар за 3 месеца назад;
  • Триглицериди – повишаването им е индикатор за инсулинова резистентност, свързана с наднормено тегло. 

При стойности на кръвната захар до към 7 милимола на литър, установени в 2-3 изследвания през известно време, може да се приеме, че има предиабет. Такива пациенти често са с метаболитен синдром  - наднормено тегло с характерното напълняване около корема, висока кръвна захар и триглицериди. Често има и повишено кръвно налягане. 

 

Именно това е моментът, когато трябва активно да се предприемат мерки за нормализиране на лабораторните стойности и телесното тегло. Добре е да се помисли за разтоварваща диета, както и за повишаване на физическата активност.

 

Непременно се консултирайте с лекар за комплексния план, който смятате да следвате

 

Активирайте метаболизма си и обмяната на кръвната захар с помощта на природни вещества, минерали и микроелементи, които са доказано ефективни. Новост на пазара е препаратът Екодиаб, който комбинира извлек от гроздови семки, магнезий и хром, за които се знае, че влияят благоприятно в тази насока.

 

Какво е инсулинова резистентност

Предиабетът по правило е свързан с инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон, секретиран от бета клетките на панкреаса (задстомашна жлеза). Когато консумираме храни, богати на въглехидрати, те попадат в кръвта като захари. Към панкреаса се изпраща сигнал, че е нужен повече инсулин. Хормонът служи като ключ, който се свързва рецептори в клетката, позволява й да усвоява захарта от кръвта и да я използва като гориво.

 

При определени обстоятелства обаче този процес не може да се осъществи. Най-често срещаната причина е затлъстяването. Излишните телесни мазнини водят до това, рецепторите на клетките да не могат повече да реагират правилно на инсулина. Стават резистентни на него. Смята се, че прекомерният прием на животински мазнини има принос за този рецепторен дефект. Така захарта, постъпваща чрез храната, не може да влезе в клетките на мускулите, черния дроб. В резултат нивото ѝ в кръвта остава високо, а самите клетки са лишени от енергия. Омазняването на черния дроб - стеатоза, също влияе, защото дробът също може да излъчва глюкоза в кръвта.

 

Лекува ли се предиабет?

  • Предиабетът е обратимо състояние, но са нужни постоянство и дисциплина. В много случаи е достатъчна промяна в начина на живот и храненето. Какво може да направите:
  • Да включите активни физически, спортни занимания поне 2-3 часа седмично според възрастта и кондицията си;
  • Да преразгледате храненето и да включите повече зеленчуци за сметка на сладкиши, мазни и консервирани храни;
  • Да намалите като цяло калориите, които приемате, ако имате наднормено тегло;
  • Да набележите план срещу стреса, който влияе на метаболизма и става причина за преяждане с вредни храни;
  • Да включите в диетата си подходящи микронутриенти – това са полезни вещества, които активират метаболизма и спомагат за нормализиране на кръвната захар. Най-добре е това да са препарати на растителна основа.

 

виж повече

 

 

 

 

Кога да се усъмните, че има проблем с инсулина и кръвната захар

Симптомите може да са различни в зависимост от това, колко е повишена кръвната захар. Възможно е обаче човек да не усети нищо специално и да разбере случайно на по-късен етап, че е с предиабет или дори напреднал диабет. 

 

Основните признаци може да бъдат:

  • силна жажда;
  • сухота в устата;
  • често уриниране;
  • повишен апетит;
  • необяснима загуба на тегло;
  • бавно зарастващи рани;
  • чести инфекции (кожни, на венците и др.);
  • умора;
  • гадене.

При по-напреднали случаи може да се появят оплаквания като замъглено зрение, сънливост.

 

Какви лабораторни стойности се изследват за диагнозата?

 

Най-сигурните начини за установяване точното състояние са:

 

- лабораторното измерване на глюкозата в кръвта чрез:

  • тест на гладно;
  • случаен кръвно-захарен тест;
  • орален глюкозо-толерантен тест – измерване на стойностите на кръвната захар, измерени на гладно и два часа след натоварване с глюкоза, приета през устата;
  • ниво на гликирания хемоглобин HbA1 и други.

- изследване на урина за захар и кетотела.

Коментари

Milena Dimitrova
16 авг 2023 22:03

Здравейте! Възможно ли е прием на екодиаб да провокира гадене?


Може би е така! Но защо когато не консумираш храни бедни на въглехидрати кръвната захар се повишава! - 7.8 - 8.8 ...   И защо след като си хапнал две три парчета кекс тя показва ниски нива! - 5.6 ...6.1

Е нека един Ендокринолог да обясни!
И какъв е механизма организма да иска да повишава нивата на кръвната захар? Особено след като няколко дни не си консумирал въглехидратна храна.