Публикация

Проф. Николай Габровски: Натискът върху здравната система е по-умерен

Проф. Николай Габровски: Натискът върху здравната система е по-умерен

Мерките започват да дават резултат, натискът върху здравната система е по-умерен.
Това каза пред БНР неврохирургът проф. Николай Габровски, зам.-председател на Българския лекарски съюз и зам.-директор на УМБАЛСМ „Пирогов“.


„Преди 10-15 дни в „Пирогов“ натискът беше изключителен. Вече организацията на болниците се адаптира към условията. Намалял е и броят на прииждащите хора“, уточни той.


По думите му картината с интензивните легла е динамична, а

 

ваксината срещу COVID-19 „ще даде свобода, която сме загубили през последните месеци“


„Дори в началото да има скепсис, когато хората видят ефекта от една ваксинация, ще променят мнението си... По отношение на ваксината, която пристига, първоначалните данни са благоприятни. Това е тествано при над 45 000 души, което е сериозно“, изтъкна специалистът.

Всички искаме да получим бързо отговор на нашите въпроси, но това не е възможно. Факт е, че напредваме много в познанието си за това заболяване. Имаме и няколко средства за контрол като дистанция, хигиена, ваксини. Движим се в правилна посока, коментира проф. Габровски.

Според него не е нормално в един подобен момент към разговорите с НЗОК да се добавя натиск и административно напрежение.


Картината с тестовете

 

той определи като „пъстра“:

За мен е показателно не толкова колко са бройките на позитивните за деня, а процентът позитивни резултати.

Проф. Габровски подчерта, че няма сигурна рецепта за мерките и „хората в света се движат пипнешком“.


„Бяхме на един от най-либералните режими в Европа и вместо да останем сред отличниците, затворихме очи и си казахме, че нямаме проблем. Това ни вкара в една спирала и сега ще трябва пак в мрака да опитваме кое е най-правилно.

 

Нещата не са свършили, чака ни дълга зима...

 

Дълго време ще лъкатушим в една или в друга посока“, каза още зам.-председателят на БЛС.

 

Коментари

Здравейте,Проф.Габровски!.Вашите констатации са верни и точни и те отразяват нашето напрегнато и донякъде объркано ежедневие,но се надявам,след ваксините нещата да се успокоят и да настъпи по-спокойна обстановка за ежедневна лекарска дейност.С пожелания за добро здраве ;Доктор Людмила Костова-Враца-09.12.2020г.