Публикация

Кабинетът отпусна над 22 млн. лв. на „Бул Био“ за ваксини

Кабинетът отпусна над 22 млн. лв. на „Бул Био“ за ваксини

Правителството отпусна 22 280 000 лв. на „Бул Био“. Средствата ще бъдат използвани за инвестиционните проекти, които разработва дружеството.


Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета.


Предвидено е изграждането на допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина

 

реновиране на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване производството на антитоксични серуми от конска плазма.

Средствата ще отидат по тези направления в „Бул Био“, за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини, отбеляза министър-председателят.

И допълни, че България произвежда не само ваксини, но и „антитоксични серуми и всичко останало и то за огромна част от държавите по света“.

 

В хода на заседанието министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов докладва

 

актуалната обстановка в страната във връзка с пандемията

 

Той отбеляза, че се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения и обърна внимание на големия брой излекувани пациенти – само за една седмица - 16 028 души.

Това е един от рекордите, които постигаме като брой излекувани пациенти. Това означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно, заяви здравният министър.

Проф. Ангелов посочи още, че изпълнението на плана за ваксинация върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия с COVID-19.


Министърът очаква първите доставки на ваксина у нас да са в началото на януари 2021 г.

Коментари