Публикация

Три продукта, които блокират коронавируса

Три продукта, които блокират коронавируса

Учени от университета в Северна Каролина установиха, че химични съединения в гроздето, черния шоколад и зеления чай могат да блокират коронавирусната инфекция.


Известно е, че

 

слабото място на SARS-CoV-2 е протеазата Mpro

 

- ключов фермент, който участва в транскрипцията на РНК и възпроизвежда своя геном в заразената клетка. Знае се още, че действието на Mpro може да бъде потиснато при взаимодействие с различни химически съединения в растителните продукти с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Затова учените насочиха усилията си към откриване на такива хранителни продукти.


Оказало се, че

 

вещества, съдържащи се в гроздето и зеления чай, могат успешно да понижат функциите на Mpro

 

а съединенията в какаото и тъмния шоколад намаляват активността на протеазата с 50%.


Резултатите от изследването са публикувани в сп. Frontiers in Plant Science

Коментари