Публикация
Три продукта, които блокират коронавируса
Учени от университета в Северна Каролина установиха, че химични съединения в гроздето, черния шоколад и зеления чай могат да блокират коронавирусната инфекция.
Известно е, че
слабото място на SARS-CoV-2 е протеазата Mpro
- ключов фермент, който участва в транскрипцията на РНК и възпроизвежда своя геном в заразената клетка. Знае се още, че действието на Mpro може да бъде потиснато при взаимодействие с различни химически съединения в растителните продукти с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Затова учените насочиха усилията си към откриване на такива хранителни продукти.
Оказало се, че
вещества, съдържащи се в гроздето и зеления чай, могат успешно да понижат функциите на Mpro
а съединенията в какаото и тъмния шоколад намаляват активността на протеазата с 50%.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. Frontiers in Plant Science
Коментари