Публикация

Лечение на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Лечение на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища. Нарича се

Хронична, защото има хроничен ход на развитие (периоди на влошаване и периоди на подобрение),

Обструктивна, защото в патогенетичните механизми водеща е обструкцията(запушване) на дихателните пътища,

Белодробна, защото е засягаща белите дробове

Болест!

 

Основните фактори за развитие на ХОББ са тютюнопушенето, мръсен въздух, чести инфекции на дихателните пътища (вирусни и бактериални агенти), генетични фактори, под въздействие на които се „отключва“ хроничен възпалителен процес в цялото бронхиално дърво , който води до спазъм на бронхите, образуване на гъст, жилав секрет и  оток на лигавицата. Изявата на тези патоморфологични изменения  са  кашлица, храчки, задух, хриптене в гърдите.

 

Освен хроничен възпалителен процес, под въздействие на гореописаните фактори и предизвикания от тях  оксидативен стрес се активират и клетките на възпалителният отговор, които отделят протеолитични ензими предизвикващи деструкция (разрушаване) на стените на алвеолите с развитие на емфизем!

Когато лекуваме ХОББ си поставяме следните цели:

Когато лекуваме ХОББ си поставяме следните цели:

 

1. Да се облекчат симптомите

2. Да се предотвратят екзацербациите (периоди с влошаване на симптомите),

чрез което ще се подобри качеството  на живот на пациентите: да могат да се обслужват, да извършват ежедневните си дейности и да бъдат(социално и физически) активни. За изпълнение на целите е необходимо лечението да се насочи към

 

повлияване на патогенетичните механизми на заболяването: 

 

потискане на мукозната хиперсекреция (отделяне на жилав секрет), преодоляване на бронхоспазъма и намаляване отока  на лигавицата в резултат на възпалението в дихателните пътища.

Средствата за изпълнение на целите и задачите се разделят на две големи групи: медикаментозни и немедикаментозни!

 

Основните групи лекарствени средства включват:

 

бронходилататори, кортикостероиди, метилксантини, муколитици, антибиотици и др.

 

Лекарствените средства, използвани в ежедневната терапия на ХОББ са под формата на инхалаторни устройства. Те биват два основни вида -  съдържащи течност под налягане (дозир аерозоли) и прахови устройства.

Трябва да се отбележи, че инхалаторната техника е различна за двата вида устройства и пациентите трябва да са добре обучени как да използват своя инхалатор.

Бронходилататорите водят до разширяване на дихателните пътища. Те биват два вида: селективни бета 2 адренорецепторни агонисти и антихолинергици. Те от своя страна биват с бързо начало на действие - до 5минути след инхалирането, но с кратко действие и такива с продължително действие над 12 часа. От втората група има представител с бързо начало и продължително действие на ефекта. Важно е да се запомни, че първия вид се използват само при нужда, когато има засилване на задуха, защото натоварват сърцето, като могат да предизвикат синусова тахикардия, тремор, смущение в съня!

Лечение на астма и хобб

 

За по-добър контрол на заболяването се използват предимно бронходилататори с продължително действие, а инхалаторното им приложение намалява риска от нежелани системни ефекти.

 

Втората група медикаменти са кортикостероидите,

 

които се използват в три форми: инхалаторни, перорални и инжекционни. Те имат изразен противовъзпалителен и противоалергичен ефект. Ефективно намаляват възпалителните процеси и отока на бронхиалната лигавица, като същевременно подпомагат ефекта на бета 2 адренорецепторните агонисти. Показание за приложение на инхалаторни кортикостероиди са пациентите с намален  дихателен капацитет и/или екзацербации.

 

Допълнително, по преценка на лекуващия лекар, може да се приложи  перорално и лекарствен продукт от групата на метилксантините. Те предизвикват разширение на въздухоносните пътища като стимулират център на дишането в мозъка. Трябва да се прилагат много внимателно, защото могат да доведат до аритмия, тремор, главоболие, диспепсия, гадене, безсъние.

 

Инхибитори на ензима фосфодиестераза-4:

 

Намаляват възпалението, повлиявайки клетките на възпалителния отговор и биха могли да намалят риска от обостряне на ХОББ при пациентите с тежка форма на болестта.

 

Муколитици

 

Водят до промени в бронхиалните секрети като ги правят по-течни и по този начин улесняват тяхното отделяне.

 

Широко приложение с добър контрол на заболяването се постига с комбинираните инхалаторни лекарствени продукти,  съдържащи бронходилататор и инхалаторен кортикостероид, два бронходилататора или инхалаторен кортикостероид с два бронходилататора. Комбинираната терапия има висока ефективност и добър профил на безопасност. Решението за избор на терапия се взема от специалист-пулмолог съобразено с клиничната картина и изследванията в хода на заболяването.

лечение на ХОББ

В България вече са налични и комбинираните лекарствени продукти,

 

съдържащи 3 компонента в едно инхалаторно устройство - кортикостероид и два бронходилататора.  При пациентите, които са показани за този вид терапия, комбинацията на 3 активни съставки в едни инхалатор подобрява качеството на живот и придържането към лечението.

Изборът на терапия се прави от личния пулмолог за всеки пациент!

Важно е да се запомни, че приемът на инхалаторната терапия трябва да бъде непрекъснат – както го е назначил лекуващия лекар! Както редовно се приемат медикаментите за сърце, така редовно трябва да се инхалират и препаратите за белия дроб, за да бъдат постигнати целите на терапията!

Важно е да се запомни, че при поява на гнойни секрети и засилване на кашлицата и храчките, трябва да се потърси навреме лекарска помощ!

 

Освен лекарствените  средства, основно мероприятие в лечението на ХОББ е преустановяване на тютюнопушенето, промяна в хранителния режим с прием на храни, богати на витамини, антиоксиданти , белтъчини и източници на енергия! Изключително важно е дихателната гимнастика и движението  на открито сред природата!

спирането на цигарите е важно

 

Запомнете! ХОББ е заболяване, което може да бъде контролирано добре с активното участие и на самия пациент. Основна задача на пациента с ХОББ е редовно да приема назначените му медикаменти и да следва съветите на своя пулмолог!

 

 

Този материал е подготвен от д-р София Ангелова с подкрепата на Chiesi Bulgaria

Коментари