Публикация

Педиатрията на УМБАЛ „Александровска“ получи модерен апарат за изследване на дишането

Педиатрията на УМБАЛ „Александровска“ получи модерен апарат за изследване на дишането

Педиатрията на УМБАЛ „Александровска“ се сдоби с иновативна система за определяне на белодробното съпротивление по метода на импулсните осилации.


„Новата придобивка, дарена от благотворителната инициатива „Българската Коледа“, е последно поколение апарат за изследване на дихателната функция“, обясни биологът Христина Рафаилова, която основно работи с него.


Устройството удовлетворява всички изисквания за модерна диагностика на дишането

 

Високата прецизност на изследванията са обективна база за ранна диагностика, коректно лечение и профилактика на различни белодробни заболявания (астма, бронхит, емфизем и др.) при деца над 3-годишна възраст. Той е специфичен с лесната си употреба при малки деца, тогава когато класическата спирометрия е много трудна за изпълнение, защото изисква разбиране и активно съдействие от малките пациенти.

 

С иновативната система се извършват бавна и форсирана спирометрия

 

(функционално изследване на дишането, чрез което се измерват белодробните обеми), бронходилататорен тест, бронхопровокационен тест и импулсна осцилометрия.

 

По думите на специалистката децата в предучилищна възраст трудно изпълняват спирометрия, особено когато имат изостряне или рязко влошаване на симптомите.

 

Провеждането на осцилометрия е по-успешно от спирометрия, особено когато детето е болно в момента на изследването

 

Сърдечно благодарим на „Българската Коледа“ за щедростта и съпричастието към проблемите на децата с редки, вродени и хронични дихателни заболявания, които се лекуват в Клиниката по детски болести на Александровска болница! Тази година тя навърши достолепните 115 години и продължава да бъде водещ център в страната за лечение на усложнени или трудно диагностични случаи в областта на детската пулмология и респираторната алергия.

 

Коментари