Публикация

Д-р Брънзалов: Личните лекари не са получили допълнителни 1000 лв. за ноември

Д-р Брънзалов: Личните лекари не са получили допълнителни 1000 лв. за ноември

Личните лекари не са получили допълнителните 1000 лв., предвидени за медици на първа линия в борба с коронавируса.


Tова обяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

Те даже не фигурират в допълнителните фактури, които трябваше бързо да отчетем към касата, те не съществуват в тези фактури и ние си получаваме сумите без тях, обясни д-р Брънзалов.

Той изтъкна, че

 

това са средства, които трябва да се получат от общопрактикуващите лекари още от 1 ноември


„Има заделени суми само за ноември и декември, от 1 януари какво ще правим?“, попита специалистът.


От думите му стана ясно, че ги няма и парите, които трябва да получат личните лекари за поставянето на противогрипните ваксини, както и разликата в таксите на пенсионерите.

Отговорът на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева беше, че ще има заседание на Надзорния съвет на касата, където тези неща евентуално ще бъдат решени, но не е ясно кога ще бъдат получени сумите, каза д-р Брънзалов.


Той посочи, че

 

има заделени 600 млн. лв., т. нар. „буфер“, за борба с епидемията

 

и ще личните лекари ще се опитат да постигнат по-добри условия за труд. Зам.-председателят на Лекарския съюз допълни, че Управителният съвет на БЛС е написал отворено писмо до премиера Бойко Борисов за среща, на която да се изяснят тези процеси.


„Не бих казал, че задачата за електронните направления е изпълнена на 100%. В частта „Издаване“ почти няма трудности, но за съжаление обратната връзка все още не е осъществена от лабораториите – ние автоматично да получаваме резултати, дано до края на годината да стане факт“, отбеляза д-р Брънзалов.


„Личните лекари, които желаят, ще бъдат ваксинирани по най-бързия начин“, посочи още той.

Коментари

Не сте само вие ощетени за съжаление!

Здравейте,колега Брънзалов!Наистина за м.ноември не получихме обещаните 1.000лв.към изработените от нас,личните лекари,суми-това е факт.С поздрав:Доктор Людмила Костова-Враца-10.12.2020г.