Публикация

Дъщерите могат да наследят вредните навици на бащите с диабет

Бащите с диабет, които ядат храни с високо съдържание на мазнини, са по-склонни да прехвърлят заболяването на дъщерите си, твърдят учени.


Едно проучване показва, че родителите с наднормено тегло, които ядат богата на мазнини храна, зареждат с гориво епидемията от диабет чрез предаване на глюкозната непоносимост и инсулиновата резистентност на поколението си.

Резултатите, публикувани в Nature, показват, че не-генетичните фактори могат да повлияят на развитието на диабет тип 2 при потомството.

Това е първото изследване, което разкрива, че навиците на бащите влияят на развитието на диабет при дъщерите - макар че още не е ясно дали твърдението важи за синовете.
 
Глобалното разпространение на наднорменото тегло се увеличава и при двата пола, което допринася за ранната поява на заболяването.

Увеличават се доказателствата, които сочат, че фигурата на бащата има важна биологична роля в затлъстяването и метаболитните програмиране на наследниците.

Учените още смятат, че богата на мазнини храна променя развитието на спермата, което може да отключи диабета при дъщерите.

Коментари