Публикация

Над 11 000 оздравели от COVID-19 у нас от началото на седмицата, втори сме по смъртност в ЕС

Над 11 000 оздравели от COVID-19 у нас от началото на седмицата, втори сме по смъртност в ЕС

За последните седем дни излекуваните от COVID-19 у нас са 16872, като от понеделник до днес са 11 405. Тези числа за оздравелите пациенти са необходимата ни надежда в битката с пандемията, която продължава да оказва натиск върху здравната система.


Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.


В лечебни заведения в страната са настанени 6998 пациенти

 

като 544 от тях се намират в интензивни структури. 

 

До момента новият вирус е установен при 7445 медицински служители. Активни към днешна дата са 3590 от случаите, в болници са 228, а на интензивно лечение - 27 души.


Картината в страната показва, че

 

52% от леглата за неусложнени форми на COVID-19 са заети

 

Капацитетът на интензивните легла е запълнен на 42%. Най-висок процент на заетост на леглата има в Ямбол – съответно 98%, както и в Шумен – 85%. В момента в страната няма област, която да е със заболяемост над 1000 души на 100 хил. души население.


„Минали са само 10 дни от въвеждането на новите мерки. Кривата на намаляване на заболяемостта е толкова крехка, че е много рано да правим каквито и да било изводи за постигане на успех. Остават ни 10 дни до 21-и декември, в които трябва заедно да постигнем успеха. Нека не се отказваме по средата на пътя. Нека всеки прояви разбиране и да спазваме мерките. Нека за тези 10 дни, ако може, да загърбим политиката, политическите пристрастия и обвиненията, и да се съсредоточим в целта, която преследваме, а именно - да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим“, допълни министър Ангелов.

Клиничната ситуация в Европа е доста сложна. България е на девето място от 30 страни в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и на трето място на Балканския полуостров. За същия период по смъртност страната ни е на второ място сред държавите от ЕС и ЕИП

отчете директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.


Относно забавеното

 

изплащане на допълнителните парични възнаграждения от 1000 лева за общопрактикуващите лекари

 

които са на първа линия, министър Ангелов посочи, че още днес този въпрос ще бъде решен.

 

Коментари