Публикация

Женският мозък расте след раждането

Терминът „бебешки мозък” е мит, твърдят учени след откритието, че мозъците на жените действително растат по време на майчинството.


Едно народно поверие твърди, че съзнанието на жените се превръща в каша по време на бременността и раждането, но това е напълно погрешно, тъй като сивото вещество действително се увеличава, поясняват учените.

Изследване, публикувано в Behavioural Neuroscience, показва, че обемът на мозъците на младите майки всъщност се увеличава, тъй като се справят с промените в начина си на живот заради новороденото.

Майките, които говорят най-много за децата си, имат и най-голямо повишаване в ключови части на мозъка.

При възрастните сивото вещество обикновено не се променя бързо, без значително повишаване на знанията, мозъчни увреждания или заболявания, или големи промени в околната среда.

Авторите спекулират, че нивото на хормоните и нуждата за справяне с предизвикателствата, свързани с едно бебе, е довело до увеличаване на мозъчните клетки.

Засегнатите области са свързани с мотивацията (хипоталамус), емоциите (амигдала) и сетивата (париетален лоб).

Майките, които най-ентусиазирано оценяват техните бебета като специални, красиви, идеални, перфектни и т.н., е много по-вероятно да развият по-големи мозъци от жените, които са по-малко изпълнени с възхищение в ключови области, свързани с майчинската мотивация.

Коментари