Публикация

Половината от медиците на първа линия искат ваксини

Половината от медиците на първа линия искат ваксини

Към днешна дата близо 48% от служителите на първа линия в лечебните заведения проявяват интерес за поставяне на ваксина срещу COVID-19.


Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на заседание на Комисията по здравеопазване, цитиран от БТА.


Той изтъкна, че

 

България е готова да приеме първата пратка от ваксини

 

като се очаква това да стане в началото на следващата година. Ваксината ще се съхранява на температура минус 75 градуса. След изваждане от фризера трайността й е пет дни при температура от 2 до 5 градуса.


Няма забавяне на трансфери към НЗОК, а има дефицит, който се дължи на несъбрани постъпления в бюджета на НЗОК“, каза още здравният министър и припомни, че Министерският съвет реши да одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването, за да се компенсира тази липса.


Дефицитът, по думите на министър Ангелов, няма да има никакви последствия за партньорите на НЗОК.


В края на декември се очакват още 20 нови линейки

 

по проекта за модернизация на спешната помощ, каза още министърът на здравеопазването. По думите му се очаква те да бъдат доставени на 21 декември.


Комисия в Министерството на здравеопазването разработва техническа спецификация на медицински хеликоптер

 

ще бъде купен с 20 млн. лв. европейски средства. По направено пазарно проучване тази сума ще бъде достатъчна за един хеликоптер, оборудван с апаратура от най-висок клас, както и за обучение на летците.

Предстои обявяването на обществената поръчка, като след време, обсъждаме в Министерския съвет, намиране на допълнителни средства за втори медицински хеликоптер. По наши предварителни данни за страната ни са необходими два такива хеликоптера, посочи министър Ангелов.

Коментари

А защо само половината?Нали самите те съобщаваха за ужаса при който работят и за това колко е заразен вирусът!Още ли лекари трябва да умират?

Най-вероятно, защото другата половина в момента боледуват или  вече са преболедували и  са изградили антитела  Ig G. Не четете ли статистиките- над 8000 лекари, сестри, санитари и др. персонал са  диагностицирани с корона вирус.