Публикация

Д-р Савчева - Медицински директор на ВИТА за ваксините, безопасни ли са за здравето и дали ни предпазват или вредят

Д-р Савчева - Медицински директор на ВИТА за ваксините, безопасни ли са за здравето и дали ни предпазват или вредят

Разговорът за ваксините е най-актуалният спор в обществото ни в момента. Той е причина за тълкувания, дебати и скандали, вариращи от пълното отрицание до прекаленото абсолютизиране на ваксината като единствено спасение от COVID-19. Но всъщност какво точно представляват ваксините?
Ето отговорите на най-често задаваните въпроси от пациентите на д-р Анна Савчева – Медицински директор на ДКЦ ВИТА.

 

Докторе, какво представляват ваксините?
Ваксините помагат на вашата имунна система да се бори с инфекциите по-бързо и по-ефективно. Те могат да бъдат атенуирани / живи/ ваксини , които съдържат отслабени по определен начин живи микроорганизми и инактивирани /убити/ ваксини , които съдържат убити микроорганизми със запазени антигенни свойства. Когато получите ваксина, тя предизвиква естествения имунен отговор на вашето тяло, помага му да изгради специфични антитела към съответния микроорганизъм , да го запомни и да го атакува, ако се срещне отново с него.
Ваксините осигуряват дълготраен имунитет срещу сериозни заболявания без риск от реално тежко протичане на болестта.

 

Има ли ефект от ваксините?
Преди да се препоръча ваксина за употреба, трябва да има разрешение от съответните здравни органи на държавата, които гарантират, че тя предпазва от съответното заболяване и е безвредна. От времето, когато са изобретени ваксините, броят на хората в света, които се разболяват или умират от болести, предотвратими с ваксини, намалява значително.

Безопасни ли са ваксините?
Всички ваксини трябва да бъдат одобрени за лицензиране, преди да могат да бъдат използвани. Регламентите за разработване на ваксини помагат да се гарантира тяхната безопасност, чистота, потентност и ефективност. Преди да бъде одобрена ваксина, висококвалифицирани учени и лекари оценяват резултатите от проучванията за безопасността и ефективността на ваксината и проверяват местата за производство на ваксини. Тези оценки следват задълбочени тестове от производителя на ваксина. В повечето държави също така се изисква ваксините да преминат през три фази на клинични изпитвания с хора, преди да могат да бъдат лицензирани за употреба.
Дългогодишно прилагана система за безопасност на ваксините гарантира, че ваксините в света са възможно най-безопасни. До този момент, обаче. Сега пандемията наложи други правила, които изискват по-голяма бързина на създаването и изпитването на ваксините. Огромни фармацевтични гиганти се включиха в надпреварата за създаване на ефективна ваксина. Вече се прилагат първите от тях, включително и у нас. Целият свят, притихнал, чака положителните резултати от ваксинирането и обратът в битката с Коронавируса. Ние – също.

 

Естественият имунитет по-добър ли е от ваксинацията?
Да, естествената инфекция може да осигури по-добър имунитет от ваксинацията, но има сериозни рискове в това да чакате организмът ви да го придобие. Например, инфекция от варицела може да доведе до пневмония или енцефалит, което е сериозно увреждане на мозъка. Докато чакате естествен имунитет при зараза с полиомиелит, може да си причините трайна парализа. Инфекция от паротит може да доведе до глухота. Естествената инфекция с варицела или рубеола при бременна жена може да доведе до сериозни вродени дефекти или до смърт на нероденото й бебе.
Ваксинацията може да помогне за предотвратяване на тези заболявания и да предпази хората от потенциално сериозни усложнения.

 

Кого предпазват ваксините?
Ваксините предпазват не само нас самите. Те също така защитават хората около вас, цялото общество и човечеството като цяло. Микробите могат бързо да мигрират през границите, както видяхме напоследък, и да разболяват хората от цели огромни региони. Ако много хора се заразят, това може да доведе до огнище или пандемия. Но когато достатъчно хора са ваксинирани срещу болестта, вирусите не могат да се предават толкова лесно от човек на човек и по-малко вероятно е цялата общност да се разболее.
Това означава, че дори хората, които не могат да се ваксинират, като тези със слаба или с неработеща имунна система, ще имат известна защита срещу заболяване. И ако човек се разболее, има по-малка вероятност за създаване на огнище или за възникване на пандемия, тъй като болестта по-трудно се разпространява.

 

Ваксините имат ли странични ефекти?
Както почти всички медикаменти ваксините също имат някои странични ефекти, но повечето са много редки, леки и с краткотраен ефект. В някои случаи ваксината може да причини сериозен проблем, като тежка алергична реакция или друг непредвиден отговор на организма.
Затова, ако имате притеснения дали да се ваксинирате, препоръчвам ви да говорите с вашия лекуващ лекар или с някой от специалистите във ВИТА, който да прецени Вашето строго индивидуално, конкретно състояние на организма и да Ви даде квалифициран съвет какво да предприемете.

Ние сме на Ваше разположение за записване през superdoc.bg или чрез добре познатите Ви телефони на Регистратура на ВИТА База 1 и на ВИТА База 2. Очакваме Ви!

 

Коментари