Публикация

Лекари от ВМА с кампания „Аз ще се ваксинирам“

Лекари от ВМА с кампания „Аз ще се ваксинирам“

Изтъкнати специалисти от Военномедицинската академия в София обявиха, че подкрепят ваксинацията срещу COVID-19 и са готови да си поставят ваксини.


„Това е единственото вярно и отговорно решение, за да не допусна да бъда източник на зараза към моите пациенти, колеги, приятели, близки, майка, баща“, изтъкна началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

 

проф. д-р Венцислав Мутафчийски
проф. д-р Венцислав Мутафчийски

 

 

 

Той апелира колегите си да се информират от научни източници, да бъдат на нивото, на което се очаква от тях, за да са полезни за своите пациенти и да дадат верните съвети.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Медицината се развива с гигантски крачки. А изискванията към нас са да бъдем непрекъснато на пулса на времето, с промените, които се случват в медицината, за да може да дадем вярно послание”, допълни проф. Мутафчийски.


Според проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката на по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология,

 

ваксинацията е единственият начин да се спре разпространението на опасния вирус


„Здравето е персонално решение, но ние живеем в смутни времена, в които всеки ден ни се налага да вземаме важни и отговорни решения за живота на нашите пациенти и близки. На този фон, единственият начин да спрем COVID-19 е като се ваксинираме.

 

Само така ще парираме разпространението на вируса, отнел живота на милиони души по целия свят. Ваксината ще ни „спаси” от това ние самите да се превърнем в негови разпространители и да излагаме на риск здравето на хората около нас“, категоричен е проф. Владов.

 

Проф. Никола Владов
Проф. Никола Владов

 

 

 

Той призова пациентите с придружаващи заболявания да се обърнат за съвет към своите лекуващи лекари, дали са подходящи за ваксинация, за да могат да реагират своевременно и да вземат най-доброто решение за себе си, когато излязат препоръките за даден вид ваксина.

 

 

 

 

 

 

 

Ваксинирането – личен избор, но и обществен дълг


„Ще се имунизирам с ваксината срещу COVID-19, защото това е мой личен избор!

 

Въпреки че имам антитела след преболедуване на заболяването, смятам, че една ваксина ще бъде бустер и ще повиши имунитета за предотвратяване на нови срещи с вируса.

Доц. Георги Попов
Доц. Георги Попов

 

 


Но освен личен избор, това е обществен дълг, защото по този начин ще се събере едно

голямо имунно общество, което би дало възможност на цяла България да преодолее това тежко заболяване”, посочи полк. доц. Георги Попов, заместник-началник на ВМА и началник на Катедра „Инфекциозни болести” в лечебното заведение.

 

 

 

 

 

Ще се ваксинирам, защото вярвам в науката!

- заяви доц. Ивелин Такоров, началник на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА.


„Ваксинацията като процес и медицинска стратегия започва активно да съществува от края на 19-ти век. Масовото й приложение води до изчезване на редица заболявания, много по-смъртоносни от COVID-19 и довели до гибел стотици милиони хора.
Ние и нашите деца никога няма да се срещнем с тях – благодарение на науката. Представете си нивото на медицинското познание и обществена информираност преди повече от век, въпреки това ваксинацията е въведена, утвърдена и дори превърната в задължителна за някои заболявания. Учените са имали много по-ограничени възможности и въпреки това, хората са им се доверили.

 

Доц. Ивелин Такоров
Доц. Ивелин Такоров

Днес живеем в свят, твърде различен от онези мрачни времена – подреден, комфортен, предвидим… Всички станахме свидетели как един нов вирус повлече надолу човешкото благополучие и щастие, градено с десетилетия, а над милион и половина загубиха битката за живот.

 

Ваксинацията е единственият доказан метод, който може да ни върне към „нормалността“… да отвори света отново. Сега, когато науката и познанието са на светлинни години от времената, когато са се произвеждали първите ваксини, се надига обществено съмнение и се спекулира с целите на процеса. Методиката на РНК-ваксините се разработва не от десет месеца, а повече от десетилетие. Просто сега е времето да бъде приложена като иновативна, безопасна и по-лесно адаптируема от конвенционалните ваксини“, поясни доц. Такоров.


Той споделя, че повече от месец е заменил хирургичната престилка и скалпела за скафандър и пулс-оксиметър.

Аз и моят екип от квалифицирани хирурзи и анестезиолози лекуваме пациенти с коронавирусна инфекция. Много случаи преминаха пред очите ми. Това предизвикателство сплоти колегите, но им причини и доста дискомфорт в личен план. Благодарение на стриктните мерки и лична отговорност до момента нямаме заразен персонал и с нетърпение очакваме пристигането на първите ваксини.
Ще се ваксинирам, защото вярвам в науката, благодарение на която ежедневно спасявам човешки животи. Ще се ваксинирам, за да мога да се радвам спокойно на моето семейство и приятели, както и да помагам на следващите нуждаещи се пациенти…, изтъква началникът на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА.


Проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести на ВМА, също казва, че е готов да се ваксинира срещу коронавирус.

 

Проф. Камен Плочев
Проф. Камен Плочев

 

 

„Ще го направя, защото работя във високорискова среда и ежедневно се излагам на заразата.

 


Ще го направя, защото аз така оцелявам, за мен всеки ден е безценен. Само ако съм здрав, мога да съм полезен на нашите пациенти, които имат нужда от нас!“, отбеляза проф. Плочев.

 

 

 

 

 

 

 


„Като молекулярен вирусолог знам, че


новата технология на тази ваксина е безвредна за хората


Аз ще се ваксинирам, защото искам да запазя живота на своето семейство, близки, колеги, пациенти и на всички хора, с които контактувам.

 

 доц. Методи Кунчев
доц. Методи Кунчев

 

 

 


Аз ще се ваксинирам, защото искам да си върнем предишния начин живот – да се

срещаме, ръкуваме, да не се страхуваме да прегърнем близките си“, заяви полк. доц. Методи Кунчев, началник на Лабораторията по вирусология на Военномедицинска академия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: ВМА

Коментари